Hoeveel as blijft er over na het cremeren van een foetus of baby?
Hoeveel as blijft er over na het cremeren van een foetus of baby? Dat is de vraag die ouders wel eens stellen wanneer ze een kindje verliezen. Veelal blijft er bij een crematie van een foetus of baby heel weinig as over. In vergelijking met een volwassen persoon, blijft er na een crematie van een baby of foetus bijna niets over.
Waarom is dit zo?
Het cremeren houdt in dat alle weefsel verdwijnt en enkel nog het beendergestel van de overledene nog op de vloer van de oven liggen. Na een crematie zie je de overledene dus nog liggen in roodgloeiende vorm, enkel nog botten. Deze botten worden geschud en gemalen. Dit vormt bij een crematie de as die aan de familie of nabestaanden wordt teruggegeven.
Heel weinig as
Het spreekt dus voor zicht dat wanneer een foetus of baby gecremeerd wordt, er heel weinig as kan overblijven. Afhankelijk van de leeftijd van de baby of foetus, zal er dus nauwelijks iets overblijven. Dit is voor ouders niet altijd eenvoudig. Amper enkele korreltjes of vlokjes as zullen overblijven.
Vanaf wanneer ben je verplicht om het kindje te laten cremeren of begraven?
Er is ook nog het wettelijke kader. Daarvoor kan je best een begrafenisondernemer contacteren die u kan bijstaan met informatie en de crematie of begraving. Vanaf een zwangerschapsduur van 26 weken of 180 dagen ben je wettelijk verplicht het kindje te laten begraven of cremeren. De meeste gemeenten voorzien op hun begraafplaats speciale plekken om doodgeboren kindjes te begraven of uit te strooien.