BasisinformatieNieuwsOpmerkelijk

Is mijn begrafenis gratis als ik mijn lichaam aan de wetenschap schenk?

Begrafenissen worden duurder en door de stijgende kosten in 2023, zullen begrafenissen nog duurder worden.  Er wordt op fora druk gesproken over begrafenissen en hoe men deze kost kan ‘ontwijken’.  Velen denken daarbij dat ze hun lichaam aan de wetenschap kunnen schenken én daarbij de kosten van een volledige begrafenis ontwijken.

Echter is dit een complete foute stelling.  Want je lichaam schenken aan de wetenschap maakt een begrafenis net duurder.  De tijd dat de universiteiten voor uw crematie of andere lijkbezorging zorgt, is voorbij.  Het lichaam wordt weer aan de nabestaanden gegeven als men de overledene niet meer kan gebruiken.  Dit geeft als resultaat dat een begrafenis net duurder wordt.

Waarom wordt het dan duurder?

De begrafenisondernemer moet het lichaam na een tijd weer ophalen, eventueel nog even in bewaring houden tot aan de crematie, naar het crematorium of begraafplaats rijden.  Wat eigenlijk veel extra handelingen met zich meebrengt.  Deze extra handelingen moeten ook betaald worden.  Wanneer men bij een normale uitvaart, meteen op één dag naar de begraafplaats gaat of de uitvaart op één dag uitvoert, spreekt men van een normale uitvaart.

Bij schenking van een lichaam aan de wetenschap moet de begrafenis verdeeld worden over meerdere dagen.  Pas wanneer de universiteit het lichaam weer vrijgeeft, kan men het ’tweede deel’ van de begrafenis uitvoeren.  De begrafenisondernemer moet op dat ogenblik ook de formaliteiten van de begraafplaats en crematorium op orde stellen en alles vastleggen om de wensen van de nabestaanden uit te voeren.

Het vervoer van en naar de universiteit brengt extra kosten met zich mee.  Tenzij de universiteit het lichaam zelf ophaalt.  Veelal brengen zij het lichaam niet terug.  De kosten van de crematie en de extra kosten verbonden aan het vervoer van en naar de universiteit, worden niet door de universiteit voldaan.  Deze kosten zijn voor de nabestaanden of de nalatenschap.

Het gebeurde vroeger wel eens dat de universiteiten de kosten voor de crematie en asverstrooiing op zich namen.  Vandaag in 2023 is dat echter niet veel het geval meer.  Daar deze kosten hoog oplopen.  Je lichaam schenken aan de wetenschap is een heel nobel initiatief, maar brengt extra kosten met zich mee.

Wat gebeurt er veelal wanneer iemand zijn lichaam schenkt?

De nabestaanden houden veelal een herinneringsplechtigheid met een grote foto en veelal gebeurt dit burgerlijk.  Omdat er geen stoffelijke resten aanwezig zijn, zijn foto’s of andere persoonlijke items bij deze plechtigheid belangrijk.  Het geeft een heel persoonlijke toets aan de plechtigheid.  Bij gewone uitvaarten is dit ook het geval, maar zonder stoffelijke resten zijn deze items nog belangrijker.

Om deze plechtigheid samen te stellen, is er even veel werk qua teksten, muziek en foto’s, als bij een gewone uitvaart mét stoffelijke resten.  Toch voor de begrafenisondernemer die het organiseert samen met de familie of nabestaanden.

Afhankelijk van universiteit, kan het zijn dat er onkosten vergoed worden bij de schenking aan de wetenschap.  U kan zich hierover informeren bij de keuze van universiteit, wanneer u zich daar registreert als donor.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button