BegraafplaatsenNieuws

Kerkhof Itterbeek wordt parkbegraafplaats waar groen centraal staat

strooiweideHet kerkhof van Itterbeek wordt weldra een parkbegraafplaats waar groen en rust centraal zal staan.  Begin april zal de begraafplaats groener worden en wordt de nadruk gelegd op pesticidenvrij onderhoud dat verplicht werd sinds de nieuwe pesticidenwetgeving.  De parkbegraafplaats moet een plek worden maar men kan wandelen en tot rust komen, om te herdenken zonder het gevoel te hebben dat men op een klassiek kerkhof rondloopt.  Er worden daarvoor meer hagen en grassen voorzien, zodoende dat onkruid bestrijden gemakkelijk wordt en op een milieuvriendelijke manier kan plaatsvinden.

Ingroening zal gebeuren op een sobere en strakke manier, zodat onderhoud en duurzaamheid samenkomen.  De werken zullen drie weken duren.  Een beslissing voor dit kerkhof om te vormen tot een parkbegraafplaats kwam er na een geslaagd proefproject op de begraafplaats van Sint-Gertrudis-Pede.  Waar de omvorming naar groene parkomgeving succesvol onthaald werd.  Dit meldt persinfo.org.

Gerelateerde onderwerpen

Reacties

  1. Graag wil ik hierop reageren. In juli 2008 overleed mijn vader. Hij werd gecremeerd en begraven op het kerkhof van Itterbeek. Als familie konden we het niet aan om elke week als we op bezoek
    Gingen bij papa om steeds naar het in de grond gezonken en verwaarloosd graf recht over papa te moeten kijken. Wij hadden dus kleine sparretjes er tussen in gezet wat het voor ons aangenamer maakte. In juli 2009 ging ons mama onze papa vergezellen. Voor ons was het kerkhof nog de enige plek om bij hen te zijn. Elke week wordt het graf gekuist en worden er bloemetjes neergezet. En dat er vandaag werken gebeuren op dit kerkhof is geen probleem. Alleen heel erg jammer dat er zo weinig respectvol wordt om gegaan met de graven. De sparretjes die wij hadden aangeplant om het verwaarloosde graf tegenover niet te moeten zien werden zomaar uitgegraven en weg gegooid. Heel onrespectvol en bijna een daad van vandalisme. Nu hoop ik dat de mensen die hier verantwoordelijk voor zijn ook hun verantwoordelijkheid zullen nemen om iets aan dat verwaarloosde graf te doen. Want onze sparretjes waren minder schrijnend dan dat verwaarloosd e ding.

    1. Geachte, hoe zeer wij het probleem begrijpen, is wat de gemeente heeft toegepast puur wetgeving. Tussen twee graven in mag nooit geplant worden. Dat is in principe domein van de gemeenten/steden. Want op dat stuk zijn zij verantwoordelijk voor het onderhoud. Het onderhoud van het graf op zich is voor de nabestaanden. Hopelijk konden wij hiermee wat duidelijkheid scheppen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button