Archief

Crematorium Ukkel barst uit zijn voegen

Crematorium Ukkel barst uit zijn voegen

Het crematorium van Ukkel kan het aantal crematies niet meer aan

crematorium ukkel barst uit zijn voegenHet crematorium van Ukkel barst uit zijn voegen. Met zesduizend crematies per jaar, meer kan het crematorium in de huidige omstandigheden niet aan. Een nieuw crematorium in het noorden van Brussel dringt zich op, in Evere. De plannen slepen echter al zeven jaar aan.

De directeur van het crematorium vertelt in de media dat de afscheidsplechtigheden veranderen en daardoor ook langer duren. Daarom dringt een extra crematorium in Brussel zich op, en dringend. Het crematorium van Ukkel is een van de eerste crematoria van ons land.

De plannen voor een tweede Brussels crematorium, in Evere, dateren al van 2005. Pas zeven jaar later is er licht aan het einde van de tunnel. Er kwam zelfs een rechtbank aan te pas. In april gaf het hof van beroep het crematorium gelijk in een zaak die was aangespannen door de nabestaanden van overledenen die in Evere begraven liggen. Exact op de plaats waar het nieuwe crematorium moet komen.

Er is intussen een schikking getroffen met de families. De graven zullen met het grootste respect verplaatst worden. De directeur van het crematorium reageert: “Ja, we zijn opgetogen dat we hier in Evere kunnen bouwen,” zegt Godart. “Volgens de wet van 1971 moet een crematorium dicht bij een begraafplaats liggen. Dat gaf ons al niet veel vrijheid. Bovendien liggen alle nutsvoorzieningen hier al en is de mobiliteit ideaal: dicht bij de snelweg, met veel parkeerplaats en goed bereikbaar met trein en bus.”

De gemeente Evere stelt plaats ter beschikking om het crematorium te bouwen

De gemeente Evere stelt een terrein van 24 are ter beschikking. Dat is niet al te groot, zeker niet vergeleken met de begraafplaatsen van bijvoorbeeld Kortrijk of Court-Saint-Étienne, waar bekende architecten aan de slag zijn gegaan voor mooi ontworpen crematoria op weidse terreinen. “Het terrein is bescheiden, dat klopt,” zegt Godart, “maar we zitten dan ook in Brussel. We willen wel een crematorium waarvan de mensen zeggen: ‘Waauw.'”

Het Brussels Gewest heeft voor de bouw drie miljoen euro subsidie veil. Intussen kan een architect worden aangezocht. En dan is er nog de milieuvergunning. Godart: “In de jaren 1980 was cremeren de ‘propere manier’ om de overledene een rustplaats te geven. Maar in de jaren 1990 zijn Leefmilieu Brussel en Vlarem milieueisen gaan stellen. Ze stelden bij de verbranding concentraties van kwik, dioxine en fijn stof vast. Dat hebben we met filters opgelost. Die investeringen zijn niet min. In 2008 hebben we er in Ukkel 1,6 miljoen euro aan besteed.”

Of de bevolkingstoename in Brussel tot een nieuw crematorium noopt? Er zijn jaarlijks 11.000 overlijdens, maar er is vooral een verjonging van de bevolking. “De babyboomers komen er nu stilletjes aan. En in Brussel zijn crematies populair. Zeventig procent wordt gecremeerd. In Vlaanderen is dat maar de helft. Maar als het aantal overlijdens in Brussel stijgt, zijn wij in elk geval voorbereid.”

Lees ook: Brussel krijgt tweede crematorium

Bekijk een eerder verschenen videofragment met betrekking tot de verplaatsing van graven om het crematorium van Evere te kunnen bouwen (2010):


‘Een graf verplaatsen is heel pijnlijk’ 

7/6/2012 verslaggeving: Brusselnieuws.be en Uitvaartvlaanderen.be

Share/Bookmark

pijltjeAlles over begrafenissen en aanverwante onderwerpen

pijltjeNieuwsarchief

pijltjeBekende overledenen 

©Uitvaartvlaanderen.be

______________________________________________________________________________

 

 

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button