BegraafplaatsenNieuws

Koperen gedenkplaten gestolen op militair kerkhof van Saint-Margriete-Houtem

Koperen gedenkplaten gestolen op militair kerkhof van Saint-Margriete-Houtem

Op het militair kerkhof van Sint-Magriete-Houtem hebben onbekenden 28 koperen herdenkingsplaten gestolen. Deze schokkende ontdekking vond plaats vlak voor de herdenking van de Slag van Sint-Margriete-Houtem, die afgelopen vrijdag plaatsvond. Schepen Wim Bergé reageert geschokt: “Hier zijn geen woorden voor.”

Het militair kerkhof, gelegen aan de Wijngaardenstraat en de Oplintersesteenweg in Sint-Margriete-Houtem, werd opgericht om de gesneuvelden van de veldslag van Sint-Margriete-Houtem een eervolle begraafplaats te bieden. Hier rusten 173 Belgische soldaten, voornamelijk behorend tot het 2de en 22ste Linieregiment. Met uitzondering van één soldaat sneuvelden zij allemaal tijdens gevechten bij Oplinter en Sint-Margriete-Houtem op 18 augustus 1914.

28 platen verdwenen

Elk jaar wordt er een herdenking gehouden voor de Slag bij Sint-Margriete-Houtem. Aangezien dit een erkend monument is, zorgt Erfgoed Vlaanderen ervoor dat de graven worden opgeknapt ter voorbereiding op deze herdenking. “Bij deze werkzaamheden ontdekte men dat er veel koperen herdenkingsplaten verdwenen waren”, aldus schepen Bergé. “In totaal gaat het om 28 verdwijningen en er is ook duidelijk te zien dat er geprobeerd is om koper van andere grafstenen los te krijgen. De daders hebben vermoedelijk een koevoet gebruikt.”

Het kerkhof ligt enigszins afgelegen, wat resulteert in weinig sociale controle. Er zijn wel enkele huizen in de buurt, maar de daders konden gemakkelijk ’s nachts hun slag slaan door over het gesloten poortje van de begraafplaats te springen. “Het is onbegrijpelijk dat mensen zoiets durven doen”, zegt schepen Bergé verontwaardigd. “Dit betreft grafschennis. Hier liggen jonge mensen begraven die gevochten hebben voor hun land!”

Namen van slachtoffers

Op de meeste gestolen koperen platen stonden ook de namen van de slachtoffers.  Enkele graven bevatten een ongeïdentificeerde soldaat. “Ik denk dat alle graven geïnventariseerd zijn, dus het is mogelijk dat er nieuwe koperen platen met de ontbrekende namen zullen worden geplaatst”, vervolgt schepen Bergé. “Ondanks deze mensonterende misdaad hebben we toch een serene plechtigheid gehouden om eer te betuigen aan hen die hun leven gaven voor onze democratie en vrijheid. Hopelijk worden de daders snel opgespoord.”

Burgemeester Peter Reekmans van Glabbeek reageert eveneens woedend: “Op dit kerkhof liggen meerdere soldaten die sneuvelden tijdens de gevechten in Bunsbeek op 18 augustus 1914. Dit is ronduit schandalig. Voor graven van overledenen kan je alleen respect hebben en daar blijf je vanaf.”

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button