Kost een begrafenis altijd 10.000 euro?
Een begrafenis kost heus niet altijd 10.000 euro
Sociale media kunnen leuk zijn, maar soms durven er berichten voorbij komen die niet kloppen. Zoals deze week een bericht op Facebook voorbij kwam: ‘een begrafenis kost 10.000 euro’. Een bericht dat heel wat mensen bang maakt en verontrust. Want een begrafenis kost heus niet altijd 10.000 euro. Integendeel. Er zijn veel begrafenisondernemers die voor dat bedrag twee volledige uitvaarten uitvoeren. Zonder rekening te houden met de kost van een koffietafel of grafzerk.
Dan lopen de kosten op…
Alles hangt af van wat er gekozen wordt bij overlijden. Wil je veel krantenberichten in nationale kranten? Een dure concessie op het kerkhof? Een koffietafel met warme maaltijd voor veel personen? Een live-stream in de kerk of aula en live muzikanten? Dan lopen de kosten natuurlijk wel op.
De inflatie, hoge loonkost en grondstoffen
Hoewel regio’s qua prijzen verschillen voor begrafenissen, lijkt de gemiddelde prijs van een volledige begrafenis vandaag (mid-2022) tussen de 5.000 en 6.000 euro te liggen. Weliswaar zonder koffietafel of grafzerk. De houtprijzen, de inflatie met als effect de hoge loonkost, het heeft evenzeer effect op de onkosten van een begrafenis. Vooral de houtprijs heeft al erg invloed gehad op de prijs van de grafkisten. Daarnaast de kost van elektriciteit en gas.
Verschillen in regio’s en prijzen
Je hebt regio’s waar men voor 4.000 euro een volledige begrafenis kan bestellen, maar je hebt ook regio’s waar dit 6.500 euro of meer kan zijn. Waar kunnen deze verschillen hun oorsprong hebben? Prijzen van grafconcessie op de begraafplaats is daar een grote oorzaak van. Je hebt concessies van 300 euro en je hebt er van 2500 euro. Wie bepaalt deze prijzen? De steden en gemeenten. Daarnaast kunnen concessieprijzen op één zelfde begraafplaats ook erg verschillen. Soms is dit afhankelijk van de plek op de begraafplaats.
Een begrafenisondernemer bepaalt nooit de prijs van een grafconcessie op de begraafplaats
Een begrafenisondernemer bepaalt nooit de prijs van een grafconcessie, maar moet deze prijs bij vele gemeenten voorschieten. Soms zelfs voor dat de uitvaart plaatsvindt. Dus komt deze kost mee op de begrafenisfactuur. Houd er dus rekening mee, dat een concessie de prijs van een totale begrafenisfactuur erg de hoogte in kan duwen. Wat is een grafconcessie?
Een open en transparante communicatie met de begrafenisondernemer brengt rust
Het lijkt verstandig om open en eerlijk te communiceren met uw begrafenisondernemer wat de kosten kunnen zijn. Veelal geeft de begrafenisondernemer een bestek of kostenraming aan de nabestaanden waarop duidelijk staat wat de kosten van de uitvaart kunnen zijn. Een open en transparante communicatie met de begrafenisondernemer brengt rust voor de nabestaanden bij het verlies van een dierbare.