Mag een lichaam in een privé auto vervoerd worden?
Mag een lichaam van een overledene met een privé auto vervoerd worden? Het antwoord is eenvoudig: neen. De wet voorschrijft dat elk lichaam van een overledene, dient te worden vervoerd met een wagen die ingeschreven is als lijkwagen of op de daartoe “passende wijze”. Een privé auto lijkt daarbij moeilijk te omschrijven als een passende wijze om een overledene te vervoeren. Een lijkwagen is voorzien van specifieke materialen, die ervoor zorgen dat het vervoer van een overledene optimaal en met het nodige respect kan gebeuren.
Het is dus niet zo, dat een dood lichaam zomaar met een privé auto kan worden vervoerd. Is dit wel een passende wijze? Wil men een overledene wel met zijn eigen auto vervoeren? Daarenboven moeten de wettelijke voorschriften gerespecteerd worden. Een lichaam kan pas worden vervoerd wanneer de documenten van de vaststellende arts werden opgemaakt. Dit kan ook enkel bij een natuurlijk overlijden, binnen de grenzen van het Vlaamse land. Bij een niet-natuurlijk overlijden moet een lichaam worden vrijgegeven door de bevoegde instanties.
Lijkwagens bestaan in zowel een ceremoniële als een functionele functie. De ceremoniewagen gebruikt men tijdens de plechtigheid, de functionele lijkwagen wordt vaak gebruikt om een lichaam van de plaats van overlijden naar het funerarium of crematorium te brengen. Hoe dan ook heeft men altijd een lijkwagen nodig om een overleden persoon te vervoeren.
In Nederland mag dit gelukkig wel. Wij kennen alleen voorschriften i.v.m. de vrijstelling wegenbelasting en BPM.
Daardoor kunnen wij een verscheidenheid van vervoer bieden. Enkele voorbeelden: De Rouwcaravan, uitvaartfiets, motoraanhanger, loopkoets en Leuntje de rouwkoe.