Archief

Misverstanden rond crematie

Misverstanden rond crematie

Misverstanden rond crematie, die de ronde doen in de “volksmond”

misverstanden crematieEr bestaan misverstanden rond crematie. Wanneer er artikelen gerelateerd aan de uitvaartsector in de media verschijnen, krijg je onderaan het artikel vaak de kans om een reactie te posten. Daaruit blijkt dat vele Belgen een verkeerd beeld hebben van de crematie of soms zelf de begrafenis op zich en dat in al zijn aspecten.

Nu spreken we enkel over de crematie. Laatst lazen we een reactie van een persoon die gereageerd had op een artikel in een krant, het artikel ging over een crematorium. Wat blijkt is dat vele mensen die man zijn mening volgde, al was deze mening volstrekt foutief en totaal niet aan de realiteit te koppelen.

Een crematie kost vandaag al snel 600 euro. Hiermee bedoelen we enkel het gebruik van de oven om het stoffelijk overschot te verassen. Dan spreken we niet over een lijkwaden of lijkkist om de overledene mee te cremeren. Een lijkkist of lijkwade moet men ook betalen. Net zoals het vervoer van en naar het crematorium. Dit zijn allemaal realistische kosten die in de totale begrafenisfactuur berekend zijn.

De overledene wordt altijd met lijkkist gecremeerd

De overledene wordt altijd met een lijkkist of lijkwade gecremeerd. Het is een fabeltje, te denken dat de overledene in het crematorium uit de kist gehaald wordt. Een lijkkist mag slechts, en dit bij wet, één keer gebruikt worden om een overledene in te vervoeren. De lijkkist of lijkwade wordt altijd mee gecremeerd. Prijzen van lijkkisten of lijkwaden verschillen van leverancier tot leverancier en van begrafenisondernemer tot begrafenisondernemer. Afhankelijk van welke kwaliteit en welke er gekozen wordt.

Wanneer de crematie voltrokken is, wordt de crematieoven geledigd. De resten worden volledig en allemaal uit de oven gehaald met daarvoor voorzien materiaal. Al deze resten worden ontdaan van metalen en andere voorwerpen. Zo kunnen er schroeven, nagels en andere materialen van de lijkkist in de oven achterblijven. De beenderresten worden vermalen. Per crematie wordt de oven grondig gereinigd, al de restanten worden samen met het uniek crematiesteentje uit de oven gehaald.

De as is dus uniek per crematie. Resten in de crematieoven zijn bijna uitsluitend van het beendergestel van de overledene. Deze worden vermalen tot as. As is dus wel degelijk uniek, per crematie. Pas wanneer de crematieoven volledig leeg werd gemaakt, kan de volgende lijkkist in de oven geplaatst worden. Elke crematie is uniek, een overledene wordt per keer gecremeerd. Het is dus fout te denken dat meerdere overledenen samen gecremeerd worden.

Een overledene kan slechts gecremeerd worden wanneer alle benodigde documenten van artsen in orde zijn. De gemeente of stad alwaar het overlijden heeft plaatsgevonden, levert de toelating tot crematie enkel wanneer deze documenten, plus aanvraag tot crematie, in orde zijn. Er komen dus twee artsen bij te pas. Hier spreken we uitsluitend over een natuurlijk overlijden. Bij een niet natuurlijk overlijden kan de Procureur des Konings de toelating tot crematie afleveren.

14/8/2012

Share/Bookmark

pijltjeAlle uitvaartnieuws volgen?

pijltjeAlles over begrafenissen en aanverwante onderwerpen

pijltjeNieuwsarchief

pijltjeBekende overledenen 

©Uitvaartvlaanderen.be

______________________________________________________________________________

 

 

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button