NazorgUitvaartplanningVraag en Antwoord

Moet de hele familie op een rouwbrief staan?

rouwbriefHet gebeurt vaak dat er in families ruzie is of men spreekt jaren niet meer tegen elkaar.  Men kent elkaar als het ware soms niet meer.  Als dan plots iemand komt te overlijden is het moeilijk te moeten kiezen wie er al dan niet op de rouwbrief komt te staan.  Begrafenisondernemers komen dit vaak tegen.

Wie regelt de uitvaart en wat is de relatie tot de overleden?

Veelal hangt het er dan vanaf wie de uitvaart regelt en wat de relatie was met de overledene.  Discussies met een begrafenisondernemer aan tafel, zijn echt geen uitzonderingen meer.  Wie moet er op een rouwbrief vermeld worden en wie niet?

Een rouwbrief is geen officieel document

Een rouwbrief is geen officieel document.  Het wordt dus naar eigen gevoel opgesteld met behulp van uw begrafenisondernemer. De begrafenisondernemer kan tips en voorstellen doen, om alles in goede banen te leiden.  Het al dan niet melden van specifieke, soms rechtstreekse familieleden, hangt dus meestal af van wie de uitvaart bestelt en de rouwbrief opstelt.

Zijn er verplichtingen?

Een verplichting tot melden van familie is er nooit.  Een vaste manier van opstellen van een rouwbrief is er wel steeds.  Het vermelden van familie, waarmee men geen contact meer heeft, is misschien wel een oplossing om verdere toekomstige problemen te vermijden.  Men kan immers later nooit verwijten dat men niet aan de volledige familie gedacht heeft.

Het opstellen van een rouwbrief is een gevoelig gebeuren

Op momenten van een overlijden, ligt het al dan niet melden van een familielid op een rouwbrief, heel gevoelig.  Een vermelding van familie kan op verschillende manieren:

  • Met volledige naam
  • Een eenvoudige vermelding: “zijn/haar zoon, dochter, broer, zus, neef, nicht,…”

Vragen aan uw begrafenisondernemer wat zijn of haar ervaring is, is altijd aan te raden.  Zodoende worden er misschien na de uitvaart, problemen vermeden.

Gerelateerde onderwerpen

Reacties

  1. Mijn ervaring is dat er bij uitvaarten gelukkig steeds meer van allerlei vaste regels wordt afgeweken. Zo kreeg ik t.g.v het overlijden van mijn tante onlangs een kaart met een mooi boeket erop. De mededeling luidde dat we het leven van tante gingen vieren. En zo is het ook gegaan.

    1. Bij ons in de familie net zo’n probleem. Daar mijn nonkel (93 ) alleenstaand is heeft hij mij aangeduid als uitvoerder van zijn uitvaart. Niet gemakkelijk want hij heeft ook nog een zus en broer. Ik heb hem beloofd dat ik mijn best ga doen om hem een passend afscheid te geven. Nu lees ik hier dat jullie het leven van jullie tante hebben gevierd , dat lijkt mij veel passender dan een uitvaart. Mag ik vragen hoe jullie dit hebben gedaan .
      Alvast heel hartelijk bedankt Anita

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button