BegraafplaatsenNieuwsUitvaart

MR, cdH en CD&V vragen dat Brusselse families urne van overledene kunnen recupereren vanop begraafplaatsen

Momenteel staat de gewestelijke wetgeving niet toe dat families de urne van een overledene alsnog thuis kunnen bewaren indien deze reeds oorspronkelijk op het kerkhof bewaard wordt. Brusselse parlementsleden Françoise Schepmans (MR), Pierre Kompany (cdH) en Bianca Debaets (CD&V) vragen nu om nabestaanden wél deze mogelijkheid te geven.

Thuis bewaren van de assen

De afgelopen decennia kiezen steeds meer mensen voor crematie in plaats van een klassieke begraving, een tendens die ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest merkbaar is. Sinds 2001 mogen assen van overledenen ook buiten de begraafplaatsen bewaard worden, maar toch steken er nog regelmatig problemen of onduidelijkheden de kop op. Als een familie de urne aanvankelijk op de begraafplaats laat begraven of bijzetten, kan men bijvoorbeeld tot op heden nadien niet meer beslissen om de urne te recupereren en alsnog thuis te bewaren.

“In het Brussels Gewest is de keuze om de assen van de overledene op het kerkhof te bewaren definitief en kan men daar niet meer op terugkomen”, duidt Françoise Schepmans. “Een urne die op een begraafplaats bewaard wordt, kan nadien niet meer opgehaald worden door de nabestaanden. Het omgekeerde is wel mogelijk, urnen die bij de familie bewaard worden kunnen nog steeds bijgezet worden op de begraafplaats. Die dubbele standaard is uiteraard niet logisch, vooral aangezien families vaak niet goed geïnformeerd zijn omtrent de mogelijkheden op een moment waarbij ze sowieso al door een moeilijke periode gaan. Daarom pleiten wij ervoor dat nabestaanden binnen de vijf jaar na het overlijden zouden moeten kunnen kiezen om de urne van hun overleden geliefde alsnog te kunnen verhuizen van de begraafplaats naar hun eigen huis.”

Evoluerende kijk op begrafenisrituelen

De tekst van Françoise Schepmans, die mee ondertekend werd door Pierre Kompany en Bianca Debaets, wil dan ook de nodige aanpassingen aanbrengen aan artikel 30 uit de ordonnantie van 29 november 2018. “Het is geen makkelijke keuze voor de familie om te bepalen waar een urne uiteindelijk bewaard moet worden. Bovendien zouden de omstandigheden ook kunnen veranderen doorheen de tijd, waardoor men op een later tijdstip toch nog graag de assen thuis zou willen bewaren. Die mogelijkheid zouden we nu moeten schenken aan de nabestaanden.”

“Er zijn honderden manieren om te rouwen”, vult Pierre Kompany aan. “Dat is meestal een proces van lange adem, dat maanden of jaren kan duren. Als een rouwend persoon het nodig vindt om de assen van de overledene thuis te kunnen bewaren, dan moeten we hem of haar dat gunnen, ook al is dat pas enkele jaren nadien.”

“Mensen hebben tegenwoordig een heel andere kijk op begrafenisrituelen dan vroeger, we moeten ervoor zorgen dat het beleid mee evolueert met die veranderende visies”, stelt Bianca Debaets. “Vanuit de CD&V-fractie hebben we zelf een voorstel van resolutie ingediend waarmee we die nieuwe vormen van begraafplaatsen en lijkbezorging willen omkaderen, maar ook deze tekst van MR sluit daar natuurlijk zeer goed bij aan. Het belangrijkste aspect daarbij is dat we de laatste wensen van de overledene en de grieven van de nabestaanden zo goed als mogelijk respecteren.”

Persbericht – Donderdag 28 oktober 2021

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button