Aan de rand van Pompeii, staan honderden mysterieuze stelae (grafzerken), gevormd in een zeer ongebruikelijke manier. Bekend als ‘columelle’ (Latijn en betekent ‘kleine kolom’), zijn het rechthoekig opstaande stenen en lijken het schijven met de vorm van menselijke bustes. Dit tot de verbazing van archeologen.
De stad Pompeii, is het meest bekend voor de enorme vulkanische uitbarsting van de Vesuvius, 79 na Christus, waarin het werd onder vulkanisch as. Omdat ‘columelle’ zo verschillend van aard zijn van de stèle die in Rome zijn gedocumenteerd uit dezelfde periode, hebben archeologen eerder betoogd dat deze grafstenen moeten dateren van de Romeinse tijd.
Zij hebben ze omschreven als objecten die uniek zijn voor de funeraire cultuur en het geloof systeem van Pompeii.
Echter, uit analyses is gebleken dat de vroegst bekende ‘columelle’ niet eerder werden gebouwd dan het midden van de 1 ste eeuw voor Christus, Pompeii was al veroverd door Rome.
Deze paradox is intrigerend voor archeologen, die hebben geprobeerd om meer te leren over de oorsprong en het doel van deze ‘columelle’ en waarom ze ontstaan in de Romeinse tijd. Er is veel onderzoek gedaan om erachter te komen hoe ze werden gebruikt.
Columelle zijn vaak gemarkeerd voor een grotere groep die begraven werd – meestal het graf van een volledige familie, met inbegrip van hun slaven. Hun vorm, dus vergelijkbaar met een buste van een mens, is veel eenvoudiger dan die van andere grafstenen uit dezelfde periode, en als zodanig, lijken deze ‘columelle’ te dateren uit meer oude tijden.
Afbeelding: Flickr.com