BegraafplaatsenNieuws

Nieuwe natuurbegraafplaats voor biologisch afbreekbare urnen te Wommelgem

Het nieuwe deel van begraafplaats Kandonklaar in Wommelgem werd in maart geopend en fungeert nu als natuurbegraafplaats waarbij men biologisch afbreekbare urnen kan laten begraven. Overledenen worden er begraven in een natuurlijke omgeving waar verschillende voorjaarsbloeiers het terrein opfleuren. Schepen van Begraafplaatsen Ann Theys (N-VA) nodigt dorpsgenoten uit om kennis te maken met de begraafplaats en hen uit te nodigen om te wandelen op het achtvormige pad dat symbool staat voor oneindigheid.

Een nog ongebruikt deel van de begraafplaats was de perfecte locatie voor de aanleg van de nieuwe natuurbegraafplaats, waar al vele weideplanten groeiden. Er is zorgvuldig geselecteerd welke struiken en bomen geplant werden, zodat ze in verschillende seizoenen tot bloei komen en er een mooi samenspel ontstaat van kleur, vorm, structuur en schaduw wanneer ze volgroeid zijn.

Eindeloos perspectief

In de bestaande grasweide zijn bloembollen geplant die voor een wilder stukje natuur zorgen. De toegang tot deze begraafplaats is via de hoofdingang van begraafplaats Kandonklaar en bij binnenkomst bevindt zich een open afscheidsplek die omringd wordt door zuileiken voor geborgenheid. Vanuit hier heb je uitzicht op de hele natuurbegraafplaats met een eindeloos perspectief.

Op de natuurbegraafplaats krijgt de natuur de vrije hand. Duurzaamheid staat centraal en door het gebruik van biologisch afbreekbare urnen heeft begraven slechts een geringe impact op de omgeving. De urnen breken geleidelijk af en de as van de overledene wordt opgenomen door de aarde.

Gedenktekens op een vaste plek

Er mogen geen gedenktekens geplaatst worden op de begraafplaats zelf, maar nabestaanden kunnen wel een gedenkplaatje laten plaatsen op de gedenksteen bij de ingang. Voor inwoners van Wommelgem is begraven kosteloos, terwijl niet-inwoners 160 euro betalen. Een gedenkplaatje kost 25 euro.

Het ontwerp van de begraafplaats werd verzorgd door Regionaal Landschap de Voorkempen, terwijl de gemeentewerkers verantwoordelijk waren voor de uitvoering ervan. De begraafplaats is uitgerust met een wandelpad dat gevormd is als een lemniscaat of liggende acht, wat symbool staat voor oneindigheid.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button