Archief

Is een begrafenisondernemer echt nodig?

Is een begrafenisondernemer echt nodig?

Is een begrafenisondernemer wel echt nodig om een begrafenis uit te voeren?

is een begrafenisondernemer echt nodigIs een begrafenisondernemer echt nodig? Dat is de vraag die men deze week in de media stelde. Door de opkomst van steeds meer begrafenisondernemers die goedkope begrafenissen aanbieden, gaat men zelfs zo ver om de nood van een begrafenisondernemer in vraag te stellen.

(Even om duidelijkheid te scheppen; een budget of goedkope uitvaart bestaat meestal uit een begrafenisondernemer die met een lichte vracht met een goedkope grafkist naar de begraafplaats rijdt, zonder afscheidsplechtigheid, rouwbrieven, bidprentjes, bloemen of andere supplementaire diensten of goederen. Bij een klassieke begrafenis (crematie is veelal een duurder pakket, daar crematie een extra kost brengt), bestelt men een begrafenis vanuit de koeling meteen met een bestelwagen naar het graf.)

De grote vraag is; wat als men geen begrafenisondernemer onder de arm neemt? Waar gaat het stoffelijk overschot naartoe? Tenslotte heeft men een lijkwagen die ingeschreven is als lijkwagen nodig om het stoffelijk overschot te vervoeren. Als men een lijkwagen moet huren, heeft men al de eerste grote kost aangetroffen waarmee men te maken kan krijgen wanneer men geen begrafenisondernemer beslist te nemen.

De aanschaf van een grafkist of crematiekist die voldoet aan de Vlaamse normen, is de volgende kost. Het in orde maken van de nodige documenten, een wetsdokter die het natuurlijk overlijden dient vast te stellen. De aangifte van overlijden, grafkosten, kosten voor de grafconcessie, inkomtaksen of andere taksen verbonden aan de gemeente of stad. Een begrafenisondernemer is er voor een reden, hij weet alles wat aan het beroep verbonden is.

Het imago van de begrafenisondernemer, goed of slecht?

Het beeld van de consument naar de begrafenisondernemer toe lijkt te veranderen. Waarom kost een begrafenis geld? Waarom kosten kleding, eten, stookolie, electriciteit geld? Een begrafenisondernemer is een handelaar die zijn kost verdient met het aanbieden van goederen en diensten met betrekking tot een uitvaart.

Om het imago van de begrafenisondernemer te veranderen, ligt de oorzaak misschien bij de crisis? Willen de mensen geen dure uitvaart? Het grote punt is, dat een uitvaart normaal gezien niet duur is. Je maakt een begrafenis zo goedkoop of zo duur als men zelf wil. Uiteraard is het een normaal gegeven dat men door moeilijke tijden gaat ten tijden van een overlijden. Maar een goede begrafenisondernemer begeleidt zijn familie in alle eerlijkheid en openheid qua prijzen.

 

Hoe komt het dat een begrafenisondernemer vaak negatief in beeld komt?

De vraag die men kan stellen is; waarom wordt een begrafenisondernemer meestal negatief in het daglicht gezet? Omdat men brood op de plank verdient door het uitvoeren van begrafenissen? Of omdat een begrafenis een dure affaire kan zijn? Is het de media die het beeld zo laat overkomen? Of de vele reclames rond Allerheiligen die de mensen moet aansporen een uitvaartverzekering of een bepaalde begrafenisondernemer moet nemen in tijden van nood?

Men kan zo nog vele vragen stellen. Toch lijkt het aangewezen om bij leven, het hoeft echt niet lang te zijn, eens stil te staan bij wat men wil als men komt te overlijden. U kan perfect bij uw begrafenisondernemer een document laten opstellen waarin u tot in detail opmaakt wat u wenst bij overlijden. De begrafenisondernemer zal u een detailofferte overmaken van de huidige kostprijs bij opmaak van de offerte. Al dan niet kan u hieraan financiële maatregelen verbinden.

 

Kosten op de begrafenisfactuur die niets met de begrafenisondernemer te maken hebben

Of het overmaken aan uw naasten wat uw exacte wensen zijn bij overlijden. Vertel bij leven wat u wil. Dit voorkomt misverstanden en eventuele hoge kosten. Toch zijn er een aantal kosten die de begrafenisfactuur hoger kunnen doen oplopen, waaraan de begrafenisondernemer niets kan doen, maar toch door de familie betaalt moeten worden.

Zo zijn er de kosten van een eventuele grafconcessie of inkomtaks die in vele gemeenten of steden wordt gevraagd. De kost van de effectieve crematie, hiermee bedoelen we het gebruik van de crematieoven om het stoffelijk overschot te verassen. Deze kost bedraagt al snel €600. Waar is men overleden en waar wil men begraven worden? Moet het lichaam van ver komen? Dit zijn allemaal voorbeelden van kostelijke punten die de begrafenisfactuur kunnen omvatten en waar de begrafenisondernemer op zich weinig of niets aan verdient.

 

Is het fout dat begrafenisondernemer hun kost verdienen met begrafenissen?

Is het fout dat een begrafenisondernemer, net zoals alle andere handelaren in onze maatschappij, zijn kost verdient met het uitvoeren van begrafenissen en alle diensten die erbij komen kijken? Is het dan ook fout dat een bakker of slager winst maakt bij het verkopen van brood of vlees?

Een goede begrafenisondernemer wil mensen helpen in tijden van nood, bijstaan bij de rompslomp die bij een overlijden komt kijken. Niet alleen voor de begrafenis, ook erna kan men voor vele zaken beroep doen op hun begrafenisondernemer. Voor nazorg rekenen vele begrafenisondernemers geen extra kosten aan.

Een begrafenisondernemer is een handelaar die diensten en goederen verkoopt voor het uitvoeren van een begrafenis.

11/10/2012

Share/Bookmark

©Uitvaartvlaanderen.be

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button