Tentoonstelling tussen hemel en hel te Brussel
Het Brusselse Jubelparkmuseum pakt uit met de tentoonstelling “Tussen Hemel en Hel”
Een tentoonstelling over de dood in de middeleeuwen.
Onder de Hoge Bescherming van Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin Het Brusselse Jubelparkmuseum pakt uit met de tentoonstelling “Tussen Hemel en Hel”, een groot historisch fresco gewijd aan de dood in de middeleeuwen (6de – 16de eeuw). De organisatoren hebben alvast niet op de middelen bezuinigd. De bezoeker zal dit boeiende thema immers kunnen ontdekken in het licht van een gewaagde scenografie waarin een 250-tal kunstwerken, dagelijkse voorwerpen, manuscripten, gravures, schilderijen, maar ook grafmonumenten en grafreconstructies met elkaar verenigd zijn.
Kunstwerken uit musea en privéverzamelingen
Deze stukken zijn niet alleen afkomstig uit de grootste Europese musea maar tevens uit privéverzamelingen en publieke instellingen. Verschillende werken werden nooit eerder vertoond of verlaten voor het eerste hun gebruikelijke bewaringsplaats (het skelet van de graaf van Egmont. Crypte onder de kerk van Zottegem). Een zeker niet te missen kans dus. De dag van vandaag is de dood een taboe geworden. Een onderwerp dat in gezelschap schuw gemeden wordt en tot familiale kring en medische middens beperkt. Toch is dit bijlange niet altijd zo geweest, in de middeleeuwen was de dood immers alom tegenwoordig. Zonder onderscheid klopte hij aan bij alle leeftijden en sociale kringen. Van kindsbeen af werd men met de dood geconfronteerd, zonder daarom in fanatisme of berusting te vervallen.
De mens in de middeleeuwen
Als een heuse medespeler van zijn eigen dood stuurde de middeleeuwse mens zijn leven in een bepaalde richting, in de hoop zijn ziel veilig te stellen. Met gebeden en herdenkingsmissen waakte hij tevens actief over het heil van zijn soortgenoten. De dood was een sleutelschakel van het sociale netwerk. Heel nauw verbonden met het alledaagse maakte hij echt deel uit van het leven. De hele opzet van de tentoonstelling houdt rekening met dit belangrijke gegeven. De bezoeker wordt in de thematiek ingewijd via de verschillende aspecten van gezondheid en medische context, gezien door de ogen van de historicus, de kunsthistoricus, de archeoloog en de antropoloog. Deze eerste analyse van de dood en zijn context leidt hem naar de kamer van de stervende, waar de verschillende funeraire praktijken en rituelen aan bod komen.
Graven en grafmonumenten in de middeleeuwen
Van daar betreedt hij het derde deel dat de topografie van de dood belicht. Hier worden het kerkhof, de graven en de grafmonumenten behandeld. Duizend jaar lang inspireerde de dood, als bron van religieuze en filosofische beschouwing, talrijke plastische en literaire realisaties. Het vierde hoofdstuk, dat hieraan is gewijd, beschrijft de evolutie van deze artistieke praktijken, van bij de aanvang van het christendom tot de ziekelijke fascinatie die op het einde van de middeleeuwen tot uiting kwam. Verre van somber, zal de tentoonstelling al wie van het leven houdt, ongemeen boeien.
Praktisch Tussen Hemel en Hel – Sterven in de middeleeuwen 2/12/2010 – 24/04/2011 Jubelparkmuseum Jubelpark 10 B – 1000 Brussel +32 (0)2 741 72 11 www.kmkg.be – info@kmkg.be
Bekijk de flyer
05/10/2010
Overname van onderwerp, tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.