Uitvaartsector onder vuur?
Uitvaartsector onder vuur?
Ligt de uitvaartsector onder vuur, een verhaal uit het leven gegrepen.
Uitvaartsector onder vuur? Je zou het zo kunnen stellen. Nu de crisis voor iedereen meer en meer voelbaar wordt, voelt de uitvaartsector dit ongetwijfeld ook. De consument verdient minder geld, dus alles moet goedkoper, zo ook de uitvaart of begrafenisplechtigheid.
Veel krijgen voor weinig geld. Het lijkt de omgekeerde wereld. Toch is het de harde realiteit en krijgt de consument meer haar op zijn tanden. Iedereen weet dat een begrafenis veel geld kost, toch is de kost van een begrafenis in vergelijking met onze buurlanden, beduidend lager.
De kost van een begrafenis
Wat mag een begrafenis de dag van vandaag nog kosten? Hoeveel wil men er nog voor uitgeven. Een begrafenis, iemand verliezen die je dierbaar is, het vormt een scharniermoment in een mensenleven. De begrafenis moét dus volledig van a tot z in orde zijn. Het mag enkel niet veel geld meer kosten.
Dit verhaal is gebaseerd op pure realiteit:
Een man komt te overlijden. Zijn kinderen en andere familieleden komen de uitvaart bij de begrafenisondernemer regelen. Enkel, het mag niet veel kosten. Toch bestelt men redelijk veel. Van drukwerk tot bloemen en andere artikelen die de prijs van de begrafenis doen oplopen.
De prijs van de uitvaart is uiteindelijk het belangrijkste voor de familie. Zeker voor de zoon die zijn vowassen leven met de familie geen contact had, komt al snel op de voorgrond met krasse uitspraken: ‘kan je vader niet gewoon snel begraven, vier dragers, vier uur werk, voor 500 euro, dat is dan toch mooi verdient?’
Waar stopt het voor de uitvaartondernemers? Wanneer men de sociale lasten berekend voor de dragers van de uitvaart, en de prijs van de kist, zo is men al zeer snel aan de prijs van 500 euro. Begrafenisondernemers krijgen steeds meer te maken met moeilijke situaties. Zeker nu de crisis voelbaar wordt voor de medemens. Een begrafenis uitvoeren voor een appel en een ei, is uiteraard niet mogelijk.
Ook een begrafenis kost geld, net zoals een brood bij de bakker en vlees bij de slager
Wanneer men naar de bakker of slager gaat, moet men ook de prijs betalen die erbij staat. Dit is niet anders voor een begrafenisplechtigheid. Niet elke begrafenisondernemer hanteert dezelfde prijzen, net zoals bij bakkers, slagers, kappers, noem maar op. Het kost geld, een begrafenisondernemer heeft veel meer werk aan de regeling van de uitvaart, het drukwerk, het plannen, dan de uitvoering van de uitvaart. Dat is net wat de mensen zien, de begrafenisplechtigheid zelf.
Begrafenisondernemers werken dag en nacht, de klok rond
Het lijkt weinig werk, maar dat is het niet. Dag en nacht is de begrafenisondernemer van wacht, elk moment kan de telefoon gaan. De overledene moet worden overgebracht, opgebaard, op elk uur van de dag, in elke situatie. Een uitvaart moet geregeld worden, de papieren moeten geregeld worden, de aangifte, het drukwerk, de begroetingen, de kerk, crematorium, koffietafel, lijkwagens, de kist en urnen en soms zelfs nog grafzerken plaatsen. Soms met verschillende overledenen op korte tijd na elkaar.
24/02/2012
Overname van onderwerp, tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.