Franse archeologen deden een opvallende ontdekking op een begraafplaats in het West-Franse Rennes. Ze groeven er vijf hartvormige urnen op, die dateren uit de 16de of 17de eeuw. Binnen in de urnen zaten bovendien daadwerkelijk de (stevig gebalsemde) harten van de overledenen.
Een team radiologen van de universiteit van Toulouse benutten die kans om te onderzoeken of de organen sporen van hartziektes zouden vertonen waaraan de dode gestorven was. Ze voerden MRI– en CT-scans uit en brachten zo de hartstructuur in beeld. Een van de harten vertoonde geen spoor van ziektes, maar op drie andere harten zagen de onderzoekers plaque op de slagaders. Bovendien stelden ze aderverkalking of atherosclerose vast, een ziekte die vandaag nog altijd voorkomt. Het vijfde hart ten slotte was te slecht bewaard om te bestuderen.
Begraven met hart van geliefde
Het was eeuwen geleden niet ongewoon dat een weduwe of weduwnaar begraven werd in het ‘gezelschap’ van het hart van zijn of haar eerder gestorven geliefde. Dat was het geval voor ten minste een van de harten in Rennes. Dat hart behoorde toe aan ene Toussaint Perrien, Knight of Brefeillac, zoals op de inscriptie te lezen staat. Het hart werd begraven bij zijn later overleden vrouw, Louise de Quengo, Lady of Brefeillac. Haar lichaam troffen de archeologen op dezelfde site aan. (adw)
bron: eoswetenschap.eu – Foto’s: (foto: Rozenn Colleter, Ph.D./INRAP)