Verschil in grafconcessies kan per gemeente enorm groot zijn
Gemeenten: verschil in concessieprijs kan enorm groot zijn
Het werd vorige week al gemeld, een concessie kan kostelijk zijn, alsook een begraaftax
Dat een begrafenis geld kan kosten, weet iedereen. Zo ook met de grafconcessies. Vorige week kwam er nog in het nieuws, dat een niet-inwoner van Antwerpen, een begraaftax van 500 euro dient te betalen wanneer hij op Antwerps grondgebied begraven wil worden. Vroeger was dit nog 150 euro en maakte het de totale uitvaartfactuur niet veel groter. Schepen Lauwers van Stad Antwerpen zal de ‘begrafenistaks’ van 500 euro voor niet-inwoners te herbekijken, zo blijkt na de massale kritiek.
Het verschil in prijs bij verschillende gemeenten
Gemeenten en steden zijn vrij in het heffen van bepaalde taxen als het gaat over de begraafplaats. Het is een gemeentelijke bevoegdheid. Gemeenten kunnen echter veel geld vragen voor een grafconcessie en zo de totale factuur van de begrafenis aardig de lucht in laten gaan. Begrafenisondernemers hebben het niet gemakkelijk met het feit dat ze aan hun rouwende families telkens moeten uitleggen waarom de concessies zo duur kunnen zijn. Conclusie is, dat er in feite niet echt een goede uitleg voor bestaat.
In tijden van rouwen en kwetsbaarheid van de rouwenden, mag een concessie niet de doorn in het oog zijn. Waarom concessies tussen gemeenten en steden zo groot zijn is nog maar de vraag. Een concessie kan in bepaalde gemeenten, 1e klas voor een niet-inwoner, oplopen tot 9.000 euro. Wanneer dat in een andere gemeente veel minder zal zijn. Toch wel opmerkelijk.
De begrafenissector (Varu) vraagt een betere regeling door de Vlaamse overheid om dit op Vlaamse bestuurniveau te regelen. Dit komt de kwaliteit van de uitvaart alleen maar ten goede.
04/08/2010
Overname van onderwerp, tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.