Hoewel bovengronds begraven perfect mogelijk is in Vlaanderen, zijn er weinig gemeenten of steden die in een grafgallerij investeren. Zulk grafgallerij, kan men best vergelijken met een columbarium, maar dan voor grafkisten in te schuiven. De gallerijen die men vandaag kan aankopen zijn perfect voorzien van filters en technologie om het natuurlijk ontbindingsproces goed te laten verlopen.
Waarom wordt er door steden of gemeenten niet in geïnvesteerd?
Steden of gemeenten investeren niet of te weinig in zulke laatste rustplaatsen. Heeft het te maken met onze cultuur of geschiedenis? Dat we enkel begraven ondergronds of kiezen voor crematie? Terwijl bovengronds bijzetten in een bovengrondse “grafkelder”, perfect mogelijk is. Of is het de onwetendheid waarmee steden of gemeenten kampen? Is men voldoende op de hoogte van wat kan en mag?
Wat als het bovengronds begraven wel meer mogelijk zou zijn?
Zou men dan effectief meer kiezen voor het bovengronds begraven? Vormt het een waardevol alternatief voor zij die niet in volle grond begraven willen worden? Er zullen altijd burgers zijn die ervoor kiezen. Daar men de grond niet vervuilt en niet zorgt voor een extra crematie, waarbij ook gassen vrijkomen, hetzij wel miniem de dag van vandaag.
Zal het bovengronds begraven aan populariteit winnen de komende jaren?
Bovengronds begraven is in Zuid-Europa vrijwel de standaard. Spanje, Italië, Griekenland, het zijn landen waar men nog veel begraaft. Bovengronds begraaft. Omdat begraven in bepaalde gebieden van die landen gewoonweg niet mogelijk is. Het vormt er ook deel van de uitvaartcultuur, zoals dat bij ons vandaag begraven of cremeren is. Wellicht zal in Vlaanderen het bovengronds begraven, niet veel aan populariteit winnen, indien gemeenten of steden niet investeren in bovengronds graven.
Foto: voorbeeld bovengronds begraven, begraafplaats Enschede NL
Ik ben hier zeker voor.
Jammer dat hier niet meer bekendheid aan gegeven wordt.
Zou door heel Nederland moeten kunnen,
bovengronds begraven.