ArchiefBasisinformatie

Waarom wordt er ontgraven?

Waarom wordt er ontgraven?

Waarom wordt er ontgraven, op een begraafplaats?

©CB – Uitvaartvlaanderen.be – Voorbeeld van een melding bij een graf waarbij een einde grafduur wordt gemeld.

Waarom wordt er ontgraven? Wat is ontgraven? Het ontgraven op een begraafplaats is het letterlijk opgraven van alle stoffelijke resten in een graf op de begraafplaats. Waarom doet men dit? Veelal wordt er ontgraven om plaats te maken voor nieuwe graven, bij plaatsgebrek op een begraafplaats. Een woordje uitleg over een geconcedeerd of niet-geconcedeerd graf.

De wet voorschrijft, wanneer men bij overlijden niet gekozen heeft voor de aankoop van een concessie, dat de stad of gemeente het graf mag verwijderen zonder toestemming te vragen aan de familie, na tien jaar grafrust. De minimumn grafrust is tien jaar in Vlaanderen. In het Brusselse is dat amper vijf jaar.

Het kan dus van groot belang zijn om een concessie aan te kopen, zeker wanneer men het graf voor een langere tijd wil behouden dan tien jaar. Dit wordt meestal voorgesteld door uw begrafenisondernemer wanneer hij of zij de uitvaart komt regelen. Een grafconcessie kan aangegaan worden voor verschillende jaren met een maximum van 50 jaar. Dit is bij wet zo opgesteld.

Wat kan er gebeuren wanneer ik geen concessie heb aangekocht maar het graf wil behouden?

Wanneer u het graf wil behouden, na een grafrust van tien jaar, het graf dreigt te verdwijnen, kan u enkel nog overgaan tot een ontgraving van de stoffelijke resten. Waarom? De stoffelijke resten worden altijd op perken begraven. Perken zijn onderverdeeld in niet-concessie of aangekochte concessie. Wanneer u na een minimum grafrust van tien jaar de stoffelijke resten alsnog wil behouden, kan u enkel overgaan tot een aankoop van een concessie.

Dit brengt automatisch mee dat de stoffelijke resten worden ontgraven, voorzien van een nieuwe grafkist, en herbegraven op een andere plaats met aankoop van een concessie. Al deze kosten kunnen hoog oplopen, zeker wanneer er een grafzerk moeten worden geopend en mee worden verplaatst.

Kosten van ontgraven en herbegraven kunnen oplopen tot de kost van een begrafenis

Deze kosten kunnen oplopen tot een kost van een nieuwe kleine begrafenis. Afhankelijk van wat er dient te gebeuren. Een grafzerk openen en sluiten kan tussen de 500 en 1.000 euro kosten. De stoffelijke resten opgraven, herkisten, herbegraven en het nieuw graf sluiten, kost uiteraard ook geld. Dan hebben we de kost van de nieuwe grafconcessie als extra kost.

Daarom is het aan te raden goed na te denken over wat men wil. Heeft men nog veel kinderen of kleinkinderen? Zullen zij nog naar het graf komen? Of, vindt men het niet erg dat de gemeente het recht heeft de stoffelijke resten te verwijderen na tien jaar? Dit zal bepalend zijn voor latere kosten die hoog kunnen oplopen bij het eventueel willen behouden van een graf.

Er zijn gemeenten die een concessie kunnen verlenen op dezelfde plaats alwaar men origneel begraven werd, maar deze zijn echter uitzonderlijk.

Lees meer over dit onderwerp: “Concessie aangaan na minimum grafduur

15/5/2013 ©Uitvaartvlaanderen.be

Share/Bookmark

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button