Was Stonehenge een begraafplaats?
Was Stonehenge een begraafplaats?
Was Stonehenge een begraafplaats voor de elite?
Was Stonehenge een begraafplaats voor de elite? De prehistorische stenencirkel Stonehenge bij Amesbury deed in de steentijd dienst als begraafplaats. Dat blijkt uit een nieuwe, omvangrijke wetenschappelijke studie. Stonehenge was waarschijnlijk geen zonnekalender of astronomisch observatorium zoals vaak wordt aangenomen, maar een begraafplaats voor eliten.
Verschillende menselijke resten gevonden
Bij het prehistorische monument zijn de resten gevonden van zeker 63 verschillende individuen, waaronder mannen, vrouwen en een baby. Deze mensen werden waarschijnlijk al rond 3000 voor Christus begraven bij een kleine stenencirkel, ongeveer vijfhonderd jaar voordat Stonehenge in zijn huidige vorm verrees. Dat meldt een onderzoeksteam onder leiding van archeoloog Mike Parker Pearson van het University College in Londen in een documentaire van Channel 4.
Parker Pearson deed in samenwerking met wetenschappers van verschillende universiteiten jarenlang onderzoek naar de historie van Stonehenge. Hij bestudeerde de stenen, maar ook 50.000 gecremeerde botfragmenten die zijn opgegraven bij het prehistorische monument.
Nog meer mensen begraven
Deze menselijke resten werden lange tijd afgedaan als ‘onbelangrijk’, ze zouden niets te maken hebben met de stenencirkel.
Volgens Parker Pearson waren de mensen die bij de stenencirkel werden begraven echter zeer belangrijk in hun tijd. Hij vermoedt dat het ging om een machtige familie. “Het is duidelijk dat het mensen waren met aanzien”, verklaart hij in de Britse krant The Guardian.
De eerste graven werden gemarkeerd door een cirkel van kleine stenen, met een doorsnede van 91 meter. Rond 2500 voor Christus werd op deze plek de huidige stenencirkel gebouwd, waarna er nog meer mensen zijn begraven.
11/03/2013 ©Uitvaartvlaanderen.be – bron: nu.nl
Overname van onderwerp, tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.