BegraafplaatsenNieuwsOpmerkelijk

Wereldwijde belangstelling voor de ‘levende doodskist’

Overledenen in Nederland kunnen vanaf nu op een nieuwe manier worden begraven, namelijk in een ‘levende doodskist’ van mycelium. ‘Op deze manier kunnen mensen weer een worden met de natuur, zodat ze de bodem kunnen verrijken in plaats van vervuilen.’ Afgelopen week is de eerste persoon al in een ‘living cocoon’ begraven.

Onderzoekers van de TU Delft in Nederland hebben een doodskist ontwikkeld van een levend organisme, dat normaal in wortels van bomen, planten en paddenstoelen zit. Volgens de universiteit kunnen afvalstoffen van het menselijk lichaam hiermee versneld omgezet worden in voedingsstoffen. Daarmee levert het een verrijkte voedingsbodem voor alles dat boven de grond groeit.

Mycelium

Mycelium is een netwerk van schimmeldraden. Het groeit normaal gesproken in de wortelstructuur van bomen, planten en paddenstoelen. Volgens Bob Hendrikx is mycelium de recycler van de natuur. “Het is continu op zoek naar afvalstoffen om deze om te zetten in voedingsstoffen voor de omgeving. Dat doet ‘t ook met gifstoffen, zoals olie, plastic en metaal.”

Versnellen

Het composteren van een lichaam kan langer dan tien jaar duren en de gelakte en metalen onderdelen van een kist, net als synthetische kleding, waarmee sommige overledenen worden begraven, blijven ze zelfs nog langer in de grond.

De levende doodskist kan dit proces verkorten naar twee tot drie jaar. “Daarbij worden niet alleen de afvalstoffen van het menselijk lichaam omgezet in voedingsstoffen, ook de omliggende bodemkwaliteit wordt verbeterd, waardoor nieuw leven de kans krijgt om te floreren.”  Wat ook goed is voor de natuur.

De studenten hebben de kist gemaakt in samenwerking met de Haagse uitvaartcoöperatie Cuvo en De Laatste Eer uit Delft. De kisten zijn eerst meerdere keren getest en zijn nu klaar voor gebruik. Cuvo heeft de eerste uitvaart met deze kist afgelopen week uitgevoerd. “Het was een zeer indrukwekkend moment om na maanden ontwikkeling nu echt het eerste afscheid op deze bijzondere manier mogelijk te hebben kunnen maken.”

Vlaanderen

Of de grafkist voldoet aan de Vlaamse normen om hier te mogen begraven, is niet meteen geweten.  De manier van composteren doet ons denken aan het Amerikaanse pak, waarmee overledenen gekleed kunnen worden. Op dat pak worden een vorm van paddestoelen bevestigd en dat zou het ontbinden van het lichaam bij begraving versnellen.

Bron: Omroepwest.nl en eigen redactie – Foto: TU Delft

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button