Zoersel krijg eerste bos voor asbestemmingen
Zoersel krijg eerste bos voor asbestemmingen
De gemeente Zoersel heeft als eerste gemeente in Vlaanderen een apart bos alwaar men urnen kan begraven en as kan verstrooien. Vorig jaar is hiervoor de wetgeving aangepast om gemeenten zelf te laten beslissen op welk stuk natuur men deze asbestemmingen kan laten plaatsvinden.
Het gaat dan om biologisch afbreekbare urnen begraven of as verstrooien. Het niet echt een natuurbegraafplaats omdat er geen lichamen begraven worden. Dit laat de wetgeving nog niet toe. Er kan enkel begraven worden op een begraafplaats in Vlaanderen. In Zoersel ligt het bos naast de bestaande begraafplaats in Halle in de tuin van Villa Markey.
Begrafenisondernemers merken nieuwe wensen op
Begrafenisondernemers merken steeds vaker dat nabestaanden een urne mee naar huis willen nemen of de as op een andere plaats willen verstrooien dan de begraafplaats. De wetgeving laat het strooien thuis toe of op privé terrein, mits schriftelijke toestemming van de eigenaar van het terrein.
Is dit wel de eerste groene begraafplaats?
Hoewel het bos niet binnen de grenzen liggen van een bestaande begraafplaats, zijn de groene alternatieven voor asbestemmingen al langer aanwezig op verschillende Vlaamse begraafplaatsen. Een begraafbos bestaat al langer op het Antwerpse Schoonselhof, een stuk bos op de begraafplaats dat speciaal voorzien is om biologisch afbreekbare urnen te begraven.
Groene alternatieven zoeken hun weg
De groene alternatieven voor begraven of cremeren zoeken hun weg in België, zo is er sprake dat Brussel als eerste Gewest in België het resomeren zou toelaten. Daar wordt binnenkort voor gestemd. We zouden dan het eerste land zijn binnen Europa waar het resomeren toe zou worden gelaten.