Burgerlijke vs kerkelijke begrafenis | Uitvaartvlaanderen.be
Burgerlijke vs kerkelijke begrafenis
De burgerlijke vs kerkelijke begrafenisplechtigheden.
Een burgerlijke of kerkelijke begrafenis, het behoort tot de mogelijkheden in ons land. Toch is er nog heel wat onduidelijkheid over het verschil tussen een kerkelijke begrafenisplechtigheid of een burgerlijke begrafenisplechtigheid. Dit kon men vooral merken aan de commentaren en de vragen die gesteld werden, deze week in het Radio 1 programma, Peeters en Pichal.
Het betreffende programma ging over het verschil tussen de burgerlijke uitvaart en de kerkelijke uitvaart. Dit naar aanleiding van het door verschillende media geschreven artikel over de Antwerpse boekhandelaar, die een burgerlijke uitvaart wenst, in ‘zijn’ kathedraal. De man woont vlakbij de kathedraal van Antwerpen, maar krijgt niet de toestemming om de kathedraal te gebruiken voor een plechtigheid zonder kerkelijke rituelen. Hiermee laaide de discussie over het gebruik van kerkgebouwen voor burgerlijke plechtigheden weer op.
Wat is het verschil tussen een burgerlijke en kerkelijke uitvaart?
Een kerkelijke uitvaart, zoals die in het katholieke geloof wordt toegepast, gaat gepaard met kerkelijke rituelen. Deze kerkelijke rituelen komen terug in zowel een eucharistieviering of een gebedsviering. De eucharistieviering zal altijd door een priester gehouden worden en vormt de klassieke manier van kerkelijke begrafenissen. Een gebedsdienst is een kerkelijke uitvaartdienst, die gehouden wordt door gebedsleiders. Dit kan zowel over een man of een vrouw gaan, die speciale opleidingen volgde binnen de katholieke kerk.
Zij mogen voorgaan tijdens gebedsdiensten. In bepaalde provincies, zoals Antwerpen, is een begrafenisplechtigheid in principe altijd een gebedsdienst, tenzij men als familie erop staat dat er een eucharistieviering gehouden wordt, voorgegaan door een priester. Gebedsdiensten werden ingevoerd, door het hoge tekort aan priesters.
Een vrouw vooraan in de kerk?
Tijdens het radioprogramma was het voor bepaalde luisteraars niet meteen duidelijk of het om een eucharistieviering ging of gebedsdienst, dat kon men duidelijk merken aan een man die het raar vond dat er een vrouw vooraan in de kerk de plechtigheid voorging. De persoon die als gesprekspartner van het radioprogramma werd aangehaald, sprak ook niet over de mogelijkheid van een gebedsdienst en dat deze vrouw in de kerk, wel eens een gebedsleider kon geweest zijn. Zo blijkt dat er toch nog grote misverstanden zijn, wanneer het gaat om het verschil tussen de eucharistieviering en de gebedsviering.
De burgerlijke uitvaart
Een burgerlijke afscheid, kwam weinig aan bod in het radioprogramma. Toch minder dan de kerkelijke uitvaart. Nochthans is de burgerlijke uitvaart aan een opmars bezig. Steeds meer mensen maken gebruik van de aula in het crematorium of bij de begrafenisondernemer. Het verschil tussen de burgerlijke uitvaart en de kerkelijke uitvaart, is de opmaak ervan. Dit kan weliswaar volledig à la carte opgebouwd worden, met alle muziek, teksten en beelden, zoals de rouwende familie het wil.
Is het belangrijk dat families “à la carte” afscheid kunnen nemen?
De kerkelijke uitvaart, brengt altijd vaste, kerkelijke rituelen met zich mee. De familie kiest duidelijk en meer dan ooit, tussen de kerk of een aula. Wil men toch in een kerk begraven worden, dan is het de dag van vandaag nog altijd met de kerkelijke rituelen. Voorgegaan door een persoon, opgeleid door de kerk zelf. Een rouwende familie weet meestal goed wat men wel, de kerk of een aula. Ook al laat de gebedsdienst plaats voor meer persoonlijke inbreng, vormt de burgerlijke uitvaart een bron aan eigen inbreng, zonder dat er vaste rituelen bij komen kijken.
Burgerlijk afscheid nemen van een dierbare, kan op verschillende manieren. Met veel muziek, tekst of beelden, met of zonder mensen die iets komen vertellen. Een herinnering opbouwen, persoonlijk afscheid nemen, het kan. De begrafenisondernemer is als geen ander op de hoogte van de mogelijkheden, als het gaat om de burgerlijke afscheidsplechtigheid. Ook is hij op de hoogte van de rituelen van een gebedsdienst of eucharistieviering.
Zo is het duidelijk geworden dat er heel wat verkeerde beelden over de begrafeniswereld leven onder de mensen. We sommen enkele van deze op:
- Een begrafenisondernemer kan zelf geen crematorium opbouwen, dit bij wet
- Een vrouw als voorganger in de kerk, kan een gebedsleider zijn, bij een gebedsdienst
- De gebedsdienst en eucharistieviering zijn niet hetzelfde
- Burgerlijk begraven worden, is zonder vaste rituelen
- Niet elk stoffelijk overschot wordt bewerkt met chemische stoffen, zoals bij thanatopraxie
- Een job als “lijkenwasser”, dat goed verdient, is meestal een fabeltje
Heeft u vragen of heeft u het moeilijk met het nemen van de beslissing tussen een kerkelijke begrafenis of burgerlijke begrafenis? Raadpleeg uw begrafenisondernemer.
29/04/2012 – foto: ivca.be
Alles over begrafenissen en aanverwante onderwerpen
©Uitvaartvlaanderen.be
______________________________________________________________________________
Overname van onderwerp, tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.