Opbaring
Opbaring, wat is dat?
Opbaren is het wassen en verzorgen van de overledene. De overledene wordt gewassen en volledig ontsmet. Vervolgens wordt de overledene aangekleed en mooi gelegd. Na het wassen kan er nog gebruik gemaakt worden van make-up. Dit om eventuele nare verkleuringen tegen te gaan. Na de opbaring, wordt de overledene in de koelkamer koel gehouden. Een overledene kan worden opgebaard in een ziekenhuis, instelling of bij de begrafenisondernemer in het funerarium. Er is een verschil tussen een funerarium en een mortuarium. Ook kan de kost van dit verschil tussen een funerarium en een mortuarium hoog oplopen.
De overledene thuis opbaren.
De overledene kan en mag ook thuis worden opgebaard. Dit kan uw begrafenisondernemer voor u regelen. Het wordt echter in deze moderne tijd om hygiënische redenen niet veel meer gedaan. Maar het kan nog altijd en in vele streken is dit nog altijd de gewoonte om de overledene thuis te gaan begroeten. Het is dan wel zo dat de kamer waar de overledene opgebaard ligt, goed verlucht dient te worden en ook vooral koel gehouden moet worden. Tenzij er gekozen wordt voor de optie van thanatopraxie, waarbij het ontbindingsproces tijdelijk wordt stopgezet.
Vroeger werd de overledene vaak opgebaard met nachtkleding of een pyjama. Vandaag de dag is dat anders, de overledene wordt vaak aangekleed met de zijn of haar lievelingskleding. Ook voor de familie die afscheid komt nemen, is het aangenamer om de overledene te begroeten in zijn eigen kleding.
Thanatopraxie
Thanatopraxie is het tijdelijk stopzetten van het ontbindingsproces. Het is aangeraden dat wanneer de overledene enkele dagen thuis wordt opgebaard, om dit te laten toepassen. De voordelen van thanatopraxie zijn:
- er is geen koelinstallatie nodig;
- er ontstaan geen verkleuringen
- er ontstaan geen luchtjes of vlekken
- het lichaam voelt niet koud aan
- tekenen van ziektes kunnen ongedaan worden gemaakt
- het opbrengen van make-up is eenvoudiger.
Bij thanatopraxie worden de bacteriën in het lichaam tijdelijk verwijderd. 10 dagen na overlijden is de thanatopraxie uitgewerkt en begint het natuurlijk proces van ontbinding.
Thanatopraxie vindt meestal plaats in het rouw/uitvaartcentrum en duurt ongeveer 2 uur. De meerkost van een toepassing zoals thanatopraxie wordt geraamd op ongeveer 5% van de totale begrafenisfactuur.
Lees meer over andere onderwerpen:
Een begrafenis met kist of urne
Is er een termijn tussen overlijden en begrafenis?
Werkgever/werkloosheid na overlijden