Eén wet voor begraafplaatsen in Vlaanderen?
Eén wet voor begraafplaatsen in Vlaanderen?
Eén wet voor onze begraafplaatsen in Vlaanderen, zou het niet eenvoudiger zijn?
Eén wet als regel voor elke begraafplaats in Vlaanderen. Het zou een pak eenvoudiger kunnen zijn voor begrafenisondernemers. Elke stad of gemeente heeft zijn eigen regels. Zeker wanneer het op begraafplaatsen neerkomt. Vandaag stapt de begrafenisondernemer met alle wetgeving onder de arm naar getroffen families. Van elke gemeente of stad waarin hij werkzaam is, heeft hij de gemeentelijke regels bij. Al dan niet kent hij ze uit het hoofd.
Laat ons beginnen bij grafconcessies. De media zal binnenkort weer veel aandacht geven aan de kost van grafconcessies wanneer Allerheiligen eraan komt. Elk jaar wordt er hier en daar wel een lijst van begraafplaatsen gepubliceerd, die bij de duurste horen van ons land. De gemeenten of steden in ons land mogen zelf beslissen hoeveel ze vragen voor een grafconcessie. In Vlaanderen mag men maximum een grafconcessie verlenen van 50 jaar. Eeuwige concessies mogen niet meer verleend worden.
Grafconcessies kunnen veel geld kosten, een groot deel van de begrafenisfactuur
De kost van grafconcessies kan hoog oplopen. Vaak afhankelijk van welke plaats op de begraafplaats men verkiest of de duur van de grafconcessie. Daardoor kan de kost van een grafconcessie hoog oplopen. Het is dus verantwoordelijk voor een groot deel van de begrafenisfactuur. De begrafenisondernemer betaalt de grafconcessie op voorhand voor de familie. Soms gebeurt het dat de rekening van de stad of gemeente rechtstreeks naar de familie gaat. Toch heeft de begrafenisondernemer hier niets mee te maken. Hij is afhankelijk van de stad of gemeente alwaar men begraven wil worden.
Dus wanneer het lijkt dat een begrafenisfactuur duur is, is het vaak het geval dat de grafconcessieprijs er voor iets tussen zit. Het is geen toeval wanneer er steden zijn die duizenden euro’s vragen voor een grafconcessie. Al dan niet voor een inwoner van die bepaalde stad of gemeente.
Indeling van begraafplaatsen is vastgesteld door het Vlaams Decreet
De indeling van de begraafplaats en andere regels zijn genoteerd in het Vlaams Decreet voor begraafplaatsen. Hier kan men niets aan veranderen. Er zijn wel degelijk regels verbonden aan de opmaak van de begraafplaats in Vlaanderen. Toch laat de Vlaamse overheid de gemeenten of steden vrij als het gaat om de prijslijsten voor grafconcessies.
Er kan dus een verschil bestaan tussen de locatie van het graf en of het gaat om een effectief graf voor een grafkist, al dan niet met grafkelder of een nis in een columbarium of urnenkelder om een urne in te plaatsen. Zo zijn er ook gemeenten die het plaatsen van afsluitplaten verplicht zelf willen leveren alsook regels opleggen over grafstenen en foto’s voor op het graf.
Overledenen vreemd aan een gemeente of stad zijn niet altijd toegelaten tot een begraafplaats
Daarnaast is er nog de regelgeving betreffende het al dan niet toelaten van overledenen die vreemd zijn aan de gemeente of stad bij overlijden. Wat wil zeggen; wie niet ingeschreven is in de gemeente alwaar men begraven wil worden of die er niet komt te overlijden, kan een stad of gemeente een verbod tot begraven opleggen. Al dan niet verbonden aan een regelgeving voor ex-inwoners die verhuisd zijn om speciale redenen zoals zorg- of rustverblijf. Al dan niet verbonden aan een hoge inkomtaks.
Het is dus logisch dat de begrafenisondernemer vaak verwikkeld is in een kluwen van regels tussen verschillende gemeenten of steden. Laat staan wanneer men deze frequent zou aanpassen. Zou het niet aan te raden zijn om een uniforme regel toe te passen voor alle begraafplaatsen in Vlaanderen? Of net niet? Voor grote begrafenisondernemingen is het soms zoeken naar informatie. Het vormt een echte belemmering wanneer men een uitvaart tot in detail wil regelen. De begraafplaats is een belangrijk onderdeel van de uitvaart.
Zoeken naar informatie over gemeentelijke of stedelijke regels is moeilijk in het weekend
Zoeken naar de juiste informatie is moeilijk. Zeker wanneer men de uitvaart in het weekend regelt. De gemeenten of steden zijn in het weekend vaak niet te bereiken. Internet kan helpen. Veel steden en gemeenten hebben heel uitgebreid hun regels online staan, anderen dan weer niet. Het vormt een grote belemmering wanneer men de uitvaart wil regelen en de rouwbrief moet worden opgesteld, dan toch nog op zoek moet gaan naar de juiste informatie. Net wanneer alles snel moet gaan.
Een collega begrafenisondernemer contacteren vormt dan een oplossing. Toch gebeurt het dat ook deze niet volledig op de hoogte zijn. Hoe moet men zijn rouwende en getroffen families goed op de hoogte brengen van de gemeentelijke of stedelijke regels? Vereenvoudiging van de regels zou een oplossing kunnen bieden.
8/10/2012
Alles over begrafenissen en aanverwante onderwerpen
©Uitvaartvlaanderen.be
______________________________________________________________________________
Overname van onderwerp, tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.