Nieuwe website voor Gentse begraafplaatsen
Nieuwe website voor Gentse begraafplaatsen
Een nieuwe website opgestart voor Gentse begraafplaatsen.
Er is een nieuwe website opgestart voor de Gentse begraafplaatsen. Via de nieuwe website http://begraafplaatsen.gent.be van de Stad Gent kunnen alle burgers elektronisch opzoeken waar op een van de Gentse begraafplaatsen iemand begraven of bijgezet is.
In Gent zijn er achttien verschillende begraafplaatsen, verdeeld over het hele grondgebied. Elke deelgemeente heeft minstens een begraafplaats, in Gent-centrum zijn er de Wester- en de Zuiderbegraafplaats. De totale oppervlakte van de begraafplaatsen bedraagt ongeveer 60 ha en daarop hebben momenteel ongeveer 90.000 overledenen hun laatste rustplaats gevonden.
Er zijn verschillende vormen van laatste rustplaats, gaande van een klassiek grondgraf of een keldergraf over een urnenmuur, verschillende vormen van columbaria tot urnentuinen met keramische sierurnen en zelfs een urnenbos.
Dienst Burgerzaken krijgt veel vragen over de locatie van graven
Niet zelden wordt de Dienst Burgerzaken geconfronteerd met de vraag naar de juiste locatie van de rustplaats van een dierbare. Door de digitalisering van de Gentse begraafplaatsen zal iedereen nu ook elektronisch kunnen opzoeken waar iemand begraven of bijgezet is. Van op de computer thuis of van op de smartphone kan men door het intikken van de naam, geboorte- of sterftedatum van de overledene eenvoudig vaststellen waar de exacte rustplaats is, op welke begraafplaats en op welke specifieke locatie. Bovendien wordt een foto zichtbaar van de specifieke rustplaats. Op de smartphone zal men bovendien ter plaatse begeleid kunnen worden tot de juiste ligging van het graf.
Op termijn zal dat ook voor de Dienst Burgerzaken tot een beter en efficiënter beheer van de begraafplaatsen leiden. Niet alleen zal men digitaal kunnen vaststellen wie waar ligt, maar ook welke percelen nog beschikbaar zijn of welke in aanmerking komen voor uitbraak. Ook alle groen- en nutsvoorzieningen, zoals bomen, banken en waterpunten worden mee in kaart gebracht waardoor het plannen van het onderhoud overzichtelijker wordt. Om dat te bereiken, worden alle begraafplaatsen digitaal uitgetekend, elk perceel wordt gekoppeld aan de administratieve gegevens van de overledene en van elk graf wordt een foto genomen die vervolgens gekoppeld wordt.
Voor 90.000 graven is dat een gigantisch werk dat heel zorgvuldig moet opgebouwd worden. Daarom zijn vandaag nog niet alle begraafplaatsen volledig in beeld te brengen. Momenteel is enkel de begraafplaats van Ledeberg volledig afgewerkt.
22/9/2012 – bron: gent.be – foto: reisreporter.be
Overname van onderwerp, tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.