Het Dilbeekse gemeentebestuur liet op de zeven begraafplaatsen emmertjes en tuinhandschoenen plaatsen. Op deze manier kunnen burgers zelf meehelpen om het kerkhof proper te houden.
“Een beetje burgerzin kan kerkhofbezoekers gelukkig maken.” Sinds anderhalf jaar is het verboden om in Vlaanderen pesticiden te gebruiken op openbare plaatsen. Zo ook op de begraafplaatsen.
Dat is beter voor het milieu. Maar door dat verbod werd het voor gemeentediensten een intensievere klus om al het groen in de gemeenten te beheren.
De zomer toont onkruid feller
Vooral tijdens de zomermaanden is het resultaat van het verbod merkbaar op de begraafplaatsen. Er zijn op sociale media al vele klachten over verschillende gemeenten en hun begraafplaatsen. Zo ook in Dilbeek.
Schepen van Begraafplaatsen Bernadette Van Coillie (CD&V) komt met een opvallend voorstel. Ze vraagt burgers een handje te helpen en het zo aangenamer te maken voor iedereen.
Onkruid verwijderen
“Gebruik dit naar believen en aarzel niet om medeburgers te helpen”, zegt schepen Van Coillie. “Er is geen enkele verplichting om dat te doen, maar een paar minuutjes onkruid verwijderen, getuigt van burgerzin.
Van Coillie legt uit dat de gemeente over vier medewerkers beschikt die instaan voor het goede verloop van uitvaartdiensten en het onderhoud van de kerkhoven. “Ze doen dat met volle overgave, maar kunnen niet overal tegelijk zijn, want we hebben zeven kerkhoven op de gemeente”, zegt de schepen.
“Gelukkig krijgen zij wel de hulp van Pro Natura en de beschutte werkplaats Pajottenland helpt bij het scheren van de hagen. In Itterbeek onderhoudt tennisclub S.D.I. de berm van het kerkhof.”
“Wat soms vergeten wordt, is dat elke concessiehouder verantwoordelijk is voor het onderhoud van zijn perceel. Aanplantingen moeten zodanig gebeuren en onderhouden worden, dat zij zich niet uitbreiden buiten de afmetingen van het graf. In realiteit komt veel van dat werk op de schouders van onze medewerkers terecht”, zegt de schepen.
Positieve actie
“Veel burgers weten uit eigen ondervinding dat onkruid verdelgen een steeds terugkerende opdracht is. Om onze mensen een steuntje in de rug te geven, zouden wij graag deze positieve actie op poten zetten. Wie zin heeft om een bijdrage te leveren om de Dilbeekse kerkhoven nog mooier en aangenamer te maken, kan meedoen”, besluit Bernadette Van Coillie.
bron en citaten: nieuwsblad.be – eigen redactie – Foto: voorbeeld van onkruid