BegraafplaatsenNieuws

Ontruimingswerken op het kerkhof van Kokejane gestart

Ontruimingswerken op het kerkhof van Kokejane gestart

Vandaag starten de ontruimingswerken op het kerkhof van Kokejane, Herne. Dit na een beslissing die het gemeentebestuur al nam in oktober 2015 om tot 150 graven te ontruimen. Er zijn 14 graven die een andere bestemming kregen en waarvoor de nabestaanden hadden gevraagd om de stoffelijke resten te behouden.

Zoals wettelijk voorzien zal het kerkhof worden afgeschermd voor bezoekers om met alle respect de ontruimingswerken te laten plaatsvinden. Uitvaarten kunnen blijven plaatsvinden tijdens de ontruimingswerken.  De graven die verdwijnen zijn graven waarop destijds geen concessie aangevraagd werd. De grafrust van 10 jaar op niet-geconceceerde graven is ruimschoots overschreden op het kerkhof.

De bekendmaking van deze beslissing gebeurde via aanplakking per graf zoals de wet voorziet en aan de ingang van het kerkhof. Gedurende één jaar kregen de nabestaanden en eventuele andere belanghebbenden de tijd te beslissen of ze alsnog toch nog een concessie willen aangaan. Tevens werd ook de mogelijkheid geboden om persoonlijke en waardevolle voorwerpen van het grafmonument te verwijderen. Het toekennen van een concessie gaat wel gepaard met een herbegraving op een vak voorzien voor graven met concessie. Alle kosten van de concessie en de overplaatsing vallen dan wel ten laste van de verzoekers.

De stoffelijke resten uit de ontruimde graven worden dan weer samengebracht in een ossuarium of knekelgraf op de begraafplaats. Later wordt er dan een gedenkplaat met de namen bijgeplaatst.
Als alles volgens plan verloopt zullen de werken een drietal weken in beslag nemen.

Wie vragen heeft kan terecht op de dienst burgerzaken. (lies.debodt@herne.be of 02/397 11 55).

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button