Hoe belangrijk zijn begrafenissen?
Het belang van een mooi en volwaardig afscheid wordt onderschat.
Hoe belangrijk zijn begrafenissen?
Het belang van een mooi en volwaardig afscheid wordt onderschat.
Door de eeuwen heen houdt men een begrafenis voor een overledene. En dat is niet zonder reden. Het is een belangrijke stap bij het rouwen en uiten van de emoties die met het overlijden van die persoon gepaard gaan. Dat kan gaan over woede, schuldgevoelens, angst en verdriet. Een begrafenisplechtigheid is dus een emotioneel gebeuren, een moment van gevoelens, voor iedereen anders en uniek.
Een begrafenis stimuleert de rouwenden om over de overledene te praten, de overledene een plek te geven. Het vormt de eerste belangrijke stap richting een rouwproces waarbij men als eerste de dood zal moeten accepteren. Een begrafenis geeft meteen een gevoel van afscheid, de urne of de kist staat er, het is ook visueel toonbaar. Men moet nu echt afscheid nemen. Het brengt de gemeenschap samen, iedereen kan elkaar steunen met woorden, gebaren, lichaamstaal.
De manier waarop we afscheid nemen is door de jaren heen veranderd. Van kerkelijke uitvaarten, die vroeger veelal standaard waren, tot afscheid in een aula. Een aula wordt vandaag de dag vaker gebruikt om al dan niet met religieuze toets afscheid te nemen van een geliefd persoon. Het ophalen van anekdotes, het levensverhaal van hij of zij die kwam te overlijden, muziek en beelden.
Onderschat men het afscheid nemen niet?
Een volledige uitvaart houden, ook al was men geen fan van de overledene, kan later toch bijdragen tot een respectvol gevoel. Het beroep van begrafenisondernemer is niet voor niets gegroeid tot een organisator van volledige begrafenissen. Van plechtigheid tot alles op de begraafplaats organiseren. Dit doet de begrafenisondernemer. Waardig afscheid nemen en organiseren is daarom heel belangrijk.
Erkennen
Begrafenissen erkennen dat het leven geëindigd is en dat er geleefd werd. De overledene leeft verder in de herinneringen. Ze bieden de overlevenden de kans om samen te komen en herinneringen op te halen voor wat voor hen belangrijk was in het leven van de overledene: hoe kwam men elkaar tegen in het leven? Was het vriendschap of was men familie? Er zullen heus ook mindere momenten geweest zijn, maar dat hoort bij het leven, dat vertelt men misschien wel tijdens de uitvaart.
De begrafenis is een sleutelfactor om mensen te helpen het hoofd te bieden aan de dood van een vriend of een geliefde. Een afscheidsplechtigheid is op zich therapeutisch. Zelfs degenen die denken er geen boodschap of gevoel bij te hebben, ondergaan het proces wel. We moeten ook weten dat de persoon betekenis gaf aan ons en anderen. Daarom geven we bloemen, giften of donaties aan goede doelen. Bij het condoleren kan men vertellen hoe belangrijk hij of zij was aan de nabestaanden. Condoleren kan op papier, via de website van de begrafenisondernemer of zelfs persoonlijk vertellen aan de nabestaanden.
Volledige begrafenissen zijn belangrijker dan je denkt.
Afscheid nemen met een volledige begrafenis is belangrijker dan men denkt. Men hoort wel eens zeggen in de volksmond: “cremeer me maar en weg ermee!” Maar houdt men wel rekening met de gevoelens van de nabestaanden? Die van iemand houden en toch verdriet zouden hebben bij het overlijden. Net daarom houden we begrafenissen.
Een begrafenisondernemer met jarenlange ervaring en de nodige diploma’s kan u van a tot z helpen met het organiseren van een warm en respectvol afscheid.