BasisinformatieBegraafplaatsenNieuws

Overlijden van partner of inwonend kind? Tien dagen rouwverlof (klein verlet)

Het rouwverlof breidt binnenkort uit van drie naar tien dagen.

Het rouwverlof breidt binnenkort uit van drie naar tien dagen.  De Kamercommissie Sociale Zaken heeft unaniem het licht op groen gezet voor een wetsvoorstel in die zin. Nabestaanden zullen die dagen flexibel kunnen opnemen, binnen het jaar na het overlijden van het kind of partner. De tekst moet nog langs de plenaire Kamer gaan, alvorens de uitbreiding een feit is.

Het regelen van een begrafenis houdt veel in

Wie vandaag een kind of partner verliest, heeft vandaag recht op drie dagen rouwverlof. Die periode is niet of amper voldoende om alleen nog maar de praktische kant van de begrafenis te regelen.  Het regelen van een begrafenis houdt veel in, gesprekken met priester, voorganger, begrafenisondernemer en of medewerkers.  Er moet misschien nog kleding gekocht worden en muziek of teksten bekijken.  Op drie dagen al deze dingen regelen om een mooi afscheid te kunnen voorzien, is heel moeilijk.

Tijd nemen om bij het verlies stil te staan, is er niet, waardoor nabestaanden vaak ziekteverlof opnemen, zegt Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V), die het wetsvoorstel indiende, met steun van de andere partijen. “Rouwen is geen ziekte, het is een basisrecht. Ik ben opgelucht dat ouders en partners nu eindelijk erkend worden in hun verlies”, aldus Lanjri.

De wettekst breidt het rouwverlof uit van drie naar tien dagen (klein verlet) voor werknemers, ambtenaren en zelfstandigen die een inwonend kind of partner verliezen. Daarvan moeten drie dagen verplicht worden opgenomen tussen het overlijden en de begrafenis, zoals het nu al het geval is voor nabije familie. De overige zeven dagen zijn vrij te kiezen binnen het jaar na het overlijden. “Bij een overlijden komen zoveel eerste keren zonder partner of kind, zoals de eerste verjaardag. Als wetgever willen we het verdriet op zo’n momenten erkennen”, vult Evita Willaert (Ecolo-Groen) aan.

Het rouwverlof breidt ook uit naar pleegouders in langdurige pleegzorg, dus indien ze een pleegkind verliezen dat ze meer dan een half jaar onder hun hoede hadden. De tekst moet nog langs de plenaire Kamer passeren alvorens hij in werking kan treden. De rouwverlofregeling dateert al van 1963. Er circuleren al meer dan vijftien jaar voorstellen om de wet te herzien.

Psychologische begeleiding

Anja Vanrobaeys (Vooruit) wil nog verder gaan en sterker inzetten op de overgangsuitkering, een centraal aanspreekpunt voor administratieve ondersteuning van weduw(enar)en, psychologische begeleiding en een regeling voor de facturen die moeten worden betaald wanneer de rekeningen zijn geblokkeerd na een overlijden.

Open VLD-Kamerlid Tania De Jonge noemt het ‘een goede zaak’ dat het rouwverlof wordt uitgebreid naar tien dagen. Ze wijst ook op het belang van omgaan met rouwende mensen op de werkvloer. ‘Werkgevers kunnen daar nog meer in ondersteund worden. De interne en externe diensten voor preventie en bescherming op het werk kunnen hen daarbij ondersteunen’, zegt ze.

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button