BegraafplaatsenNieuws

Aantal natuurbegrafenissen in Nederland fors gestegen

Aantal natuurbegrafenissen in Nederland fors gestegen

Het aantal Nederlanders dat ervoor kiest na de dood niet te worden begraven op een begraafplaats, maar in de natuur, is snel gestegen. In 2019 waren dat er 1500, tegenover 250 in 2013, meldt de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB).

Een natuurbegrafenis in Nederland is weliswaar verschillend als in Vlaanderen/België.  In Nederland gaat het echt om een lichaam dat begraven wordt in de open natuur.  In tegenstelling tot ons land, is het hier een biologisch afbreekbare urne.

Is Vlaanderen klaar voor de échte natuurbegrafenis?

Aangezien de Vlaming het meest voor crematie kiest, is het niet meteen te verwachten dat Vlaanderen/België erg warm zal lopen voor het natuurbegraven.  Tenzij het om een urne gaat.  Dat wordt wel veel gekozen.  Een urne wordt ook vaak thuis verstrooid of op andere plekken dan thuis.

Onze buurlanden zien het aantal natuurbegrafenissen toenemen.  Zowel in Groot-Brittannië als Nederland zien het aantal dus fors stijgen.  Het begraven met een lijkwade of een volledig biologisch afbreekbare grafkist is daar dus gewild.  Toch voor zij die voor het klassieke begraven kiezen.  Hoewel grafkisten in Vlaanderen aan strenge milieunormen moeten voldoen, schept het soms het verkeerde beeld dat een klassieke grafkist niet goed zou zijn voor ons milieu.  Als het gaat om natuurlijke materialen, is zo’n klassieke grafkist zeker niet schadelijk voor ons milieu.

Nederland

Er zijn op dit moment achttien natuurbegraafplaatsen in Nederland. Dat zullen er in de komende jaren meer worden. Alleen in het West-Nederland van het land zijn weinig natuurbegraafplaatsen vanwege de hoge grondwaterstand.  Wat een groot voordeel is aan zo’n natuurbegraafplaats, het graf zal nooit worden geruimd, zoals dat wel het geval is op de klassieke begraafplaatsen.

Daarnaast is de wetgeving rond begraafplaatsen in Nederland anders dan hier.  Privé kan men in Vlaanderen geen begraafplaats oprichten.  Dat kan enkel een gemeente doen.  De gemeenten moeten zich dan houden aan de wettelijke voorschriften.

 

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button