NieuwsUitvaart

Prachtig nieuw kunstwerk op de begraafplaats te Laken

Op de begraafplaats van Laken heeft een afgestorven boom een nieuwe functie gekregen. De Nederlandse artiest Anton Klijnsmit heeft van een uitgestorven boom op de begraafplaats van Laken een kunstwerk gemaakt.

Een treurbeuk verbeeldt de cyclus van leven en dood en trekt al van bij het binnenkomen van het kerkhof de aandacht. “Met een afmeting van ruim tien meter en navenante doorsnede was dit een enorm karwei”, zo verduidelijkt de kunstenaar.

Vast tussen de tomben

De uitgestorven boom was in de loop van de tijd vastgegroeid tussen de verschillende tomben en de historische graven. Men kon de boom dus niet zomaar verwijderen zonder daarbij de tomben of graven te beschadigen. Daarom besloot de dienst Groene Ruimten van de Stad Brussel om van de boom een kunstwerk te laten maken.

De Nederlandse kunstenaar Anton Klijnsmit kwam als winnaar uit de openbare aanbesteding en mocht zich wagen aan de grootste opdracht uit zijn nog jonge carrière.

Cyclus van leven en dood

Klijnsmit besloot de cyclus van leven en dood uit te beelden met materiaal dat zelf vergankelijk is aangezien hout zich na verloop van tijd ontbindt om uiteindelijk te verdwijnen.

“Dit project in Brussel was mijn eerste buitenlandse opdracht. Met een afmeting van ruim tien meter en navenante doorsnede was dit een enorm karwei”, zo verduidelijkt de kunstenaar.

“De uitdaging was des te begeesterend doordat het werk tot stand moest komen op een historische plek met op de achtergrond een prachtige kerk.”

“Er diende zeer behoedzaam te werk worden gegaan om te voorkomen dat de uitgezaagde brokken hout op de graftomben zouden vallen en deze zouden beschadigen.”

bron en citaten: http://www.bruzz.be/nl/actua/gezien-kunstige-treurbeuk-op-begraafplaats-van-laken

Foto: wikipedia.com

Gerelateerde onderwerpen

Eén reactie

  1. We zijn vandaag, mijn moeder en ik zelf naar deze prachtige boomsculptuur gaan kijken, echt mooi, een echte kunstwerk, dikke proficiat aan de kunstenaar, dit geef een beetje vrolijkheid en licht op deze wondermooie plaats te Laken, echt de moeite waard.

    Een grote liefhebber van speciale kunst, Myriam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button