NieuwsUitvaart

Begrafenissen in België duur? We nemen de proef op de som: De wereldwijde gemiddelde uitvaartkost

Begrafenissen in België duur? We nemen de proef op de som: De wereldwijde gemiddelde uitvaartkost

We nemen de proef op de som: De wereldwijde gemiddelde uitvaartkost

gemiddelde uitvaartkost – Begrafenissen zijn enorm duur in België?  Dat vertelt men in de media en zelfs in de politieke wereld.  Toch is het volledige tegendeel waar, we zijn spotgoedkoop. Werkelijk heel goedkoop.  Zeker wanneer je merkt dat begrafenisondernemers in België begrafenissen doen voor heel weinig geld en toch moeten rondkomen.

Daarbovenop 24/24 uur, 7 op 7 standby staan om mensen te helpen.  Wat bepaalde media schrijven is voor vele hardwerkende begrafenisondernemers een slag in het gelaat.

Het uurloon van de begrafenisondernemer in België is eerder laag

Wanneer we dan het aantal uren uittellen in vergelijking tot het loon, werkt de gemiddelde zelfstandige begrafenisondernemer in België voor minder geld dan zij met de laagste barema lonen.  Waarmee we enkel willen aantonen dat België op vlak van uitvaart en uitvaartonkosten een heel goedkoop land is.  Zeker voor een westers land.

Gemiddelde uitvaartkost in België: €4.000 euro

Voor dit bedrag doen veel begrafenisondernemers een mooie uitvaart met rouwbrieven, crematie, bloemen, alles erop en eraan.  Lijkt veel, maar dat is het niet.

Gemiddelde uitvaartkost in Ierland: €4.062

De gemiddelde uitvaartkost van een recentelijk onderzoek in Ierland is iets meer dan deze in België.  Maar het onderzoek benadrukt de regionale verschillen.  Bepaalde rijke regio’s hebben een veel hogere gemiddelde uitvaartkost van €5.000 of meer.  De hoogte gemiddelde uitvaartkost vond men bij een uitvaartketen tot €6050.  Iets wat men bij vele andere landen ziet is dat de kost van een begrafenis bij een keten veel hoger ligt dan deze bij een onafhankelijke kleine zelfstandige.  Opvallend is dat de kisten in Ierland veel geld kosten, de goedkoopste was €1177

Gemiddelde uitvaartkost in Italië: €6.000 euro

In vergelijking met Italië betaalt men voor een crematie in België veel geld, in Italië is de laagste crematiekost €270 euro.  In België is dat soms het dubbel.  De uitvaartkost in Italië is tussen 2001 en 2011 met 53% gestegen.  Dan is de 30% van België nog aanvaardbaar gezien de kosten en extra belastingen die geheven worden.

Gemiddelde uitvaartkost in Nederland: €8.000

Indien we verschillende media in Nederland mogen geloven, ligt de gemiddelde uitvaartkost in Nederland rond €8.000 euro.  Met vele kleine zelfstandigen die nu aan het werk gaan, zal dat bedrag wellicht dalen.  Want vandaag worden vele offertes geleverd die onder de 4.000 euro blijven.  De markt in Nederland verandert daarenboven heel snel van grote ketens naar vele kleine zelfstandigen.

Gemiddelde uitvaartkost in Groot-Brittannië: €5.500

Groot-Brittannië is lang het duurste land geweest op uitvaartvlak.  Maar met de devaluatie van de pond sinds de ‘Brexit’, is de vergelijking uiteraard gedaald wanneer men het omrekent naar euro.  Voor minder dan 3.391,36 euro begint een Britse begrafenisondernemer (tenzij de heel goedkope online aanbiedingen) niet te werken.  Groot-Brittannië is een land waar vele grote uitvaartketens begrafenisondernemers en uitvaartverzekeringen in handen hebben, onder één dak.

Gemiddelde uitvaartkost in Canada: tussen €4.454 en €13.369

Hier beginnen de grote hallucinante bedragen.  De gemiddelde uitvaartkost van Canada, buurland van de VS, veel gebruiken en gewoonten waaien over naar Canada.  Vandaar ook de gelijklopende markt.  Voor € 4.454,74 doet men in België bijna een grote uitvaart, in Canada komt men er net voor buiten gereden.

Gemiddelde uitvaartkost in Verenigde Staten van Amerika: tussen €7.130 en €8.913

Hier hebben we de gemiddelde uitvaartkost uit New York genomen.  Dat een beeld geeft van bedragen die dichter bij elkaar liggen dan in Canada.  De kost is dus gemiddeld hoger.  Een crematie kost in New York minstens 2.400 dollar.  Een graf om te begraven kost gemiddeld 10.000 dollar.

Gemiddelde uitvaartkost in Japan: tussen €1.451 en  €71.651

In Japan zijn begrafenissen geen kleine gebeurtenissen.  Traditie en ceremoniën zijn er gebruikelijk en belangrijk.  Vandaar dat de bedragen echt heel hoog liggen.  Veelal wordt er in Japan gecremeerd, omdat er ook geen plaats is om mensen te begraven zoals we dat hier bij ons zien.  Wat het in Japan duur maakt zijn de geschenken die de overledene mee krijgt, de ceremonie, bloemen en andere voorwerpen voor het leven na de dood. De allergoedkoopste uitvaart bedraagt €1.451 waarbij de duurste kan oplopen tot gemiddeld €71.651.

 

Lees ook: 

Grieken en begrafenissen: armoede

Wat ga je doen met de trouwring na overlijden?

Holebi-jongeren maken meer kans op zelfdoding dan hetero-jongeren

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button