Archief

Resomeren binnenkort toegelaten in Vlaanderen?

“Resomeren” binnenkort toegelaten in Vlaanderen?

resomeren_binnenkort-vlaanderenVlaamse uitvaartsector is er voorstander van, het is bovendien milieuvriendelijker

Het resomeren heeft eigenlijk hetzelfde effect als crematie, er blijven mineralen en as over na het gehele proces. Daarna kan de as worden uitgestrooid of bewaard worden zoals bij een klassieke crematie zoals dat vandaag de dag de gewoonte is.

De studiedienst van de commissie Leefmilieu onderzoekt of het in Vlaanderen mogelijk kan worden gemaakt. Zo kan de wet op lijkbezorging worden aangepast.

 

Hoe werkt deze techniek?

Man plaatst de overledene in een speciaal voor deze techniek geproduceerde machine, net zoals bij crematie. Hierbij worden bepaalde stoffen toegevoegd en tot op een bepaalde temperatuur gebracht. De stoffen zorgen ervoor dat de overledene traag maar zeker verkleind tot op een bepaald punt dat er enkel beenderresten zullen overblijven. Deze beenderresten worden zoals bij crematie tot een as verwerkt. Het volledige proces zou ongeveer even lang duren als een crematie. De resomatie is uitgevonden door de Schotse ‘Sandy Sullivan’.

 

Is er nog een andere techniek dan het resomeren?

Het antwoord hierop is: ja. Een andere manier van lijkbezorging is het cryomeren. Dit werkt op een andere manier, maar heeft hetzelfde resultaat. Enkel bij deze techniek wordt de overledene in een stikstof gelegd en worden ingevroren. Het stikstof zal ervoor zorgen dat de overledene bij ondergaan van trilling uit elkaar valt. Met als resultaat ook as. Echter zal bij dit proces meer as overblijven dan bij het resomeren.

 

Zijn deze technieken echt 100% milieuvriendelijk?

Er zijn rapporten uitgebracht, reeds een aantal jaren terug, waarin er bij het resomeren toch nog schadelijke stoffen zijn gevonden. Eerst werd er vanuit gegaan dat de vloeistof waarin de overledene verwerkt wordt, 100% afbreekbaar is en zo in het riool zou mogen terechtkomen. Het Europese rapport omtrent de alkalische hydrolise of resomeren had daar toch twijfels over.

Over het cryomeren of vriesdrogen is echter nog geen negatief resultaat terug te vinden. Men gaat in deze techniek ook geheel anders te werk. Bij deze techniek zijn er niet echt stoffen die overblijven. Toch wordt er ook nog aan deze technieken gesleuteld.

 

Zijn deze toestellen al te koop?

De laatste berichten van producenten komen uit de VS en de UK. Wanneer er binnenkort in Amerika en Canada groen licht wordt gegeven voor deze techniek staan enkele producenten al klaar om grote concurenten te worden van elkaar. Een bedrijf in Engeland en Amerika staan al klaar met het produceren van deze machines. Ook komen er berichten dat de techniek nog in zijn kinderschoenen staat en voor verbetering vatbaar zou zijn. Wat vast staat is dat eender welke techniek beter is voor het milieu en zijn tijd zal nodig hebben om ingeburgerd te geraken.

 

VRT reportage

De reportage van VRT journaal ging over het initiatief dat de Vlaamse uitvaartsector naar de Vlaamse regering toeschuift. Ook het resomeren zou voor Vlaanderen een “cleane” oplossing zijn. Momenteel moet de techniek worden onderzocht en dan komt er een beslissing zodat het ook mogelijk zou worden in het Vlaamse land. Bij rondvraag bij enkele Vlamingen lijkt men er niet echt van wakker te liggen, als het beter is voor het milieu, waarom niet?

Share/Bookmark

©Uitvaartvlaanderen.be

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button