Corona-nabestaanden Bergamo doen aangifte tegen de staat
Familieleden van coronaslachtoffers in Italië dienen klacht in:
Meer dan 50 familieleden van Italianen die omgekomen zijn tijdens de coronapandemie dienden vandaag een klacht in bij het gerecht in Bergamo. Ze zijn ervan overtuigd dat hun geliefden gestorven zijn door nalatigheid en onbekwaamheid. Ook in Frankrijk zijn al tientallen klachten ingediend.
Waarom ging het juist hier zo mis, willen zij weten. En vooral: waarom ging de Noord-Italiaanse stad pas twee weken na de eerste besmetting op slot? Ze zijn niet uit op schadevergoedingen maar men wil antwoorden.
Graag gerechtigheid
“Noi Denunceremo” – “Wij zullen aanklagen” – heet de Facebookgroep waarmee alles begonnen is. De groep telt intussen 57.000 leden, 50 van hen dienden vanochtend een klacht in. Ze deden dat in Bergamo, omdat die stad in Noord-Italië symbool staat voor de coronacrisis. In de hele provincie stierven 5 keer meer mensen dan normaal. Tijdens de piek van de epidemie werden de lijken afgevoerd met legertrucks.
“We zijn niet uit op een schadevergoeding” zegt Diego Federici, die op vier dagen tijd zijn beide ouders verloor. “Geen enkele som zal mijn ouders terugbrengen. Maar we willen dat de verantwoordelijken worden gevonden en gestraft, en dat zo’n tragedie nooit meer kan plaatsvinden.” Na de eerste 50 bereiden nog eens 150 Italianen een klacht voor.
Heel wat klachten gaan over het feit dat de autoriteiten er niet in geslaagd zijn enkele voorsteden van Bergamo op tijd af te sluiten. Die bleken broeihaarden voor het virus te zijn. Het parket van Bergamo wil de Italiaanse premier Conte als getuige horen in de zaak, net als zijn ministers van Binnenlandse Zaken en van Volksgezondheid. Het parket voert al langer een onderzoek naar de corona-aanpak.
Italiaanse premier
De Italiaanse premier zelf liet al weten dat hij vrijdag gehoord wordt. Mogelijk komt de procureur van Bergamo daarvoor naar Rome. Maar Conte lijkt niet onder de indruk. In een korte verklaring zei hij aan het gerecht alles te zullen zeggen wat hij weet. De burgers hebben recht op volledige openheid, ik ben niet ongerust, voegde de eerste minister eraan toe.
bron: vrt nieuws, volkskrant, eigen redactie