De Chinese overheid voert campagne tegen het begraven van doden.
In het dorpje Xiyuan in Zuid-China moesten inwoners hun al aangeschafte doodskist onder dwang inleveren
Welkom in Xiyuan, een van die zovele halflege dorpen in de Zuid-Chinese provincie Jiangxi. Het is een dorp waar ook nooit iets lijkt te gebeuren, maar afgelopen zomer was het dorp in rep en roer. Over die ene weg, waar gewoonlijk alleen driewielige bestelwagentjes komen om hun koopwaar bij de inwoners te brengen, reed ineens een grote laadtruck. Lokale partijleiders kwamen de doodskisten van oudere inwoners confisqueren. In Xiyuan werd beslag gelegd op enkele tientallen kisten.
Tradities of niet, de overheid wil het begraven van doden aan banden leggen. Doodskisten die op maat gemaakt zijn en veel geld kosten voor lokale bewoners worden opgehaald door de overheid. Maar de Chinese overheid probeert een eind te maken aan die traditie. De praalgraven nemen te veel ruimte in en zijn een vorm van geldverspilling, klinkt het.
De wetgeving in China schrijft al jaren crematie voor. En dit bij verplichting. In de hele provincie werden volgens staatsmedia zo’n 40.000 kisten afgenomen en vernietigd. In video’s is te zien hoe hardhandig dat soms ging.
“De overheid zegt dat ze dit doen om het milieu te beschermen”, zegt Cai Chensheng, die graag de traditie zou behouden. “Maar een graf is niet voor eeuwig. De eerste twintig, dertig jaar wordt het door de familie bezocht, die eer komt betuigen aan de voorouders. Daarna vergaat het, en voedt het de bodem. Sinds er Chinezen zijn, is het zo: we leven van de aarde, en als we sterven, keren we ernaar terug.”
Zelf heeft Cai niets tegen crematie op zich, maar de traditie om in zijn omgeving te kunnen begraven in daarvoor speciaal gemaakte grafkisten, is al meer dan 1.000 jaar oud.
Waarom wil de Chinese overheid crematie verplichten? Heel eenvoudig uit te leggen, een graf neemt te veel plaats in en crematie is daarom verplicht. Een graf waar een urne rust of een graf waar een lichaam rust, het verschil is groot qua afmeting.
In Chinese grootsteden worden er zelfs drijvende columbaria gepland, deze columbaria zijn zo groot dat er duizenden urnen in geplaatst kunnen worden. Dit schept een beeld van hoe belangrijk plaatstekort is in China. Ook waarom de overheid crematie verplicht.