ArchiefNieuws

Gentse Universiteit adopteert acht graven van oud-professoren

Gentse Universiteit adopteert acht graven van oud-professoren

De Universiteit van Gent gaat acht oude graven, funerair erfgoed, van oud-professoren onderhouden.  Het gaat om historische grafmonumenten die op de Gentse Westerbegraafplaats gelegen zijn.

Graven en monumenten van moraalfilosoof Auguste Wagener (1829-1896), oogarts Victor Deneffe (1835-1908), ingenieur-wiskundige Junius Massau (1852-1909), professoren rechtsgeleerdheid Polynice Van Wetter (1844-1925) en Albéric Allard (1834-1874), arts en hoogleraar Nicolas Dumoulin (1827-1890), hoogleraar plantenkunde Julius Mac Leod (1857-1919) en Bertha De Vriese (1877-1958), de eerste vrouw die in Gent afstudeerde als doctor in de genees-, heel- en verloskunde.

Bertha De Vriese was ook de eerste vrouwelijke onderzoeker aan de universiteit. Het engagement van de universiteit Gent kadert in de doelstelling om de band tussen de universiteit en de openbare ruimte in de stad beter zichtbaar maken. Het peterschap houdt in dat de universiteit de materiële zorg voor deze grafmonumenten opneemt. Zoals het een wetenschappelijke instelling past, werden de graftekens ook aan een kunsthistorische analyse onderworpen.

De resultaten van dit onderzoek worden gedeeld met de bezoekers van de Westerbegraafplaats via een gedenkplaatje met QR-code op. Sinds november 2015 kunnen verenigingen maar ook particulieren peter of meter worden van een graf met een al dan niet bekende overledene. Er zijn al 30 graven geadopteerd, onder meer een door de school Sint-Janscollege.

bron: hln.be en eigen redactie.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button