BasisinformatieNieuwsUitvaart

Wat als iemand overlijdt op reis?

De eerste weken van de zomer van 2017 zijn er op reis een recordaantal Belgen op reis overleden. Afgelopen vrijdag nog, kwam een Vlaamse man om het leven op de Duitse wegen, onderweg van reis. Deze man was één van de 68 overledenen die deze zomer kwam te overlijden.

Maar hoe zit de vork aan de steel wanneer dit gebeurt op reis?

Cijfers van Het Laatste Nieuws vertellen dat er tot hiertoe tot 68 mensen kwamen te overlijden op reis. Deze cijfers worden eveneens bevestigd door Europ Assistance.

Wie op reis vertrekt met een reisverzekering, hoeft zich geen extra zorgen te maken mocht het noodlot op een of andere manier toeslaan. De repatriëringskosten, of een equivalent ervan, maken immers deel uit van de meeste reisbijstandsverzekeringen.

De lokale aangestelde begrafenisondernemer maakt de akte van overlijden in orde en gaat indien nodig ook naar het consulaat of ambassade van België. Het lichaam wordt behandeld zoals de internationale verdragen voorschrijven. Daarna wordt het gekist in zink en een transportkist wordt eveneens voorzien.

Wat is inbegrepen en wat niet?

Wanneer het stoffelijk overschot teruggevlogen wordt naar België, dan dekken verzekeraars de nodige kosten voor het transport. ‘Ook inbegrepen zijn de kosten voor de postmortembehandeling en het kisten, alsook een lijkkist tot 620 euro’, vult Europ Assistance aan. Een retourticket voor een familielid is indien gewenst eveneens inbegrepen.

Als de familie (of de overledene) een begrafenis ter plaatse wenst, is er sprake van gelijkwaardige tussenkomst. Naast de postmortembehandeling, het kisten, de kist of urne en de transportkosten is ook hier het retourticket voor een direct familielid en verblijfskosten tot 200 euro inbegrepen.

Maar hier noch in het buitenland zijn de kosten inbegrepen voor bijvoorbeeld de verplaatsing van verre familie of vrienden, en evenmin voor bijvoorbeeld een eredienst.

De algemene voorwaarden

Een blik op de algemene voorwaarden van andere verstrekkers van reisverzekeringen toont doorgaans gelijkaardige bepalingen. Ethias biedt bijvoorbeeld een gelijkaardig pakket aan als Europ Assistance, met een kist die tot 750 euro mag kosten.

Bij Allianz voorziet men dan weer een bedrag van 1.500 euro voor een volledige afhandeling. Bij VAB mag de kist, bij een overlijden binnen de EU of Zwitserland, tot 1.500 euro kosten, naast ook postmortembehandeling. Erbuiten wordt dat ‘de uitvaartkosten tot het bedrag dat we hadden moeten besteden in geval van het overbrengen van het stoffelijk overschot’.

Dat is doorgaans het enige verschil in prijs dat verzekeraars hanteren: binnen of buiten Europa, bij een tijdelijke ziekteverzekering. Zo is er bijvoorbeeld geen lijst met ‘meer gevaarlijke’ bestemmingen, waar u dan een duurdere verzekering voor zou moeten afsluiten. ‘De ervaring leert wel dat vanuit bepaalde regio’s moeilijker kan zijn dan andere regio’s, maar een overlijden kan overal gebeuren’, aldus nog Van Caneghem.

Wat als er geen verzekering voorzien is?

De situatie wordt natuurlijk heel wat vervelender als de reiziger ervoor koos om zonder verzekering te vertrekken. Nabestaanden moeten dan immers volledig zelf instaan voor financiële en administratieve gevolgen. ‘Zeker niet eenvoudig’, zegt Koen Rens van Verzekeringen.be aan De Standaard.

U moet bijvoorbeeld zelf contact opnemen met ambassades en ministeries van Buitenlandse Zaken, en alle administratie zelf regelen en bekostigen. En om het stoffelijk overschot naar het thuisland te laten overbrengen, moet u bijvoorbeeld ook een speciale vlucht boeken, en ook dat is heel duur.  In het artikel staat geschreven dat de ziekenfondsen maar soms tussen komen.

Dit is niet geheel correct

Maar, dit klopt niet helemaal.  De ziekenfondsen komen zelfs veelvuldig tussen, enkel op voorwaarde dat de persoon in kwestie tot vlak voor overlijden zijn premies heeft betaald. Binnen Europa zijn zo goed als alle landen gedekt.

Wanneer iemand in een ziekenhuis in het buitenland wordt opgenomen, wordt de mutualiteit in België verwittigd.  Wanneer het overlijden plaatsvindt in een ziekenhuis in het buitenland, want een groot deel van de overlijdens in het buitenland verlopen via hospitalisatie, is de mutualiteit al op de hoogte.

De alarmcentrales van de mutualiteiten (Mutas/Allianz) zijn 24/7 bemand en kunnen zorgen voor repatriëring.  Dit via bedrijven in België. De alarmcentrales hebben zicht of de dekking van de persoon die kwam te overlijden.  Het aandeel van repatriëringen via mutualiteiten is zelfs groter dan via een aparte reisbijstandsverzekering.

Voor bepaalde diensten hebben mensen soms een dubbele dekking.  Wanneer men een reisverzekering voorziet.  Het heeft zijn voordelen om een extra verzekering te nemen.  In bepaalde gevallen zijn er wel restricties via mutualiteiten, als het bijvoorbeeld gaat om de prijs van de kist waarmee het lichaam terug naar huis gebracht wordt.  Dan komt een extra dekking wel van pas.  Er kunnen ook andere diensten mee verzekerd zijn, voor de nabestaanden met een extra dekking.  Meer informatie kan je terugvinden in de polissen die men afsluit bij de mutualiteiten en andere verzekeraars.

Wat als er veel mensen sterven van ons land, op reis?

Als veel mensen van ons land tegelijk overlijden, zoals bijvoorbeeld bij de busramp in Sierre gebeurde, zal het Ministerie van Buitenlandse Zaken ingeschakeld worden. In samenwerking met bijstandsverleners en hulpverleningsorganisaties zullen zij tussenkomen in een deel van de verantwoordelijkheden en kosten.

Bron: eigen redactie en standaard.be

Tags

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close
Close