Nieuws

Corona heeft onze uitvaarttradities grondig door elkaar geschud

Komen deze tradities ooit nog terug?

Sinds 1 oktober zijn er geen grote beperkingen meer bij uitvaarten.  Toch merken begrafenisondernemers dat families begrafenissen in intieme kring blijven opteren.   “Rouwbrieven, kerkdiensten, koffietafels: komt het ooit nog wel helemaal terug?”, vraagt Johan Dexters van Funebra, de Koninklijke Federatie van de Belgische Uitvaartsector, zich af in GVA.

Op dit ogenblik is het in de regio Antwerpen rustig bij de uitvaartondernemers.  Er heerst immers een ondersterfte van 7% in ons land.  Voor de Antwerpse regio gaat het zelfs om 11% minder overlijdens.  Wat zich laat voelen in een kalmte bij de Antwerpse uitvaartondernemers.

De meesten kiezen voor een aula

Ook Johan Dexters uit Deurne van Funebra vzw, de Koninklijke Federatie van de Belgische Uitvaartsector, doet dezelfde vaststelling van ondersterfte en tradities die zijn weggevallen. “Iemand die aan Covid gestorven is kunnen we geen tweede keer begraven. Het is normaal dat het nu rustiger is, al zien wij grote regionale verschillen. In sommige gemeenten blijft het drukker. We voelen wel dat de mensen aan de intimiteit van afscheidsplechtigheden gewend zijn geraakt. Er zijn nu nóg minder uitvaarten in de kerken dan voorheen. De meesten kiezen voor een aula. Ik betwijfel sterk of die kerkdiensten nog opnieuw gaan toenemen.” vertelt Dexters aan Gazet van Antwerpen.

In Vlaanderen brieven en prentjes, in Wallonië eerder aankondigingen in de krant

Het drukwerk bij een overlijden verandert, dat is al langer zo, dat families minder drukwerk bestellen en rouwbrieven eerder mailen dan op te sturen.  “Brieven en prentjes zijn een typisch Vlaams gegeven. In Wallonië gaat dat meer via aankondigingen in de krant. Voorlopig worden er veel minder doodsbrieven en prentjes besteld. De koffietafels gebeuren meer in kleine groep, maar dan mag het al eens wat meer zijn dan een pistolet en wordt er met een traiteur gewerkt.”

De komende maanden staat de uitvaartsector in Vlaanderen voor heel wat nieuwe uitdagingen. Zo zal de Vlaamse regering zich buigen over welke alternatieve, meer duurzame mogelijkheden van lijkbezorging er nog wettelijk mogelijk moeten worden. “We werken nu nog volgens een decreet over begraafplaatsen en lijkbezorging uit 2004, maar dat is aan actualisatie toe”, aldus Dexters. “Er zijn naast begraven, cremeren en een zeemansgraf nieuwe technieken bijgekomen sindsdien, zoals resomeren.”

Wat is resomeren?

Resomeren niet voor eerstdaags in VlaanderenResomeren, ofwel alkalische hydrolyse, is een chemisch proces waarbij het lichaam van een overledene wordt ontbonden in een stalen drukvat. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een stof met een hoge pH-waarde, meestal kaliumhydroxide, opgelost in heet water. Resomeren vormt daarmee een alternatief voor cremeren of begraven.

De Britse onderneming Resomation Limited dat het patent voor het proces bezit, heeft de term ‘resomeren’ in het leven geroepen. Het woord stamt af van het Griekse woord ‘resoma’ dat ‘hergeboorte van het lichaam’ betekent.

Hoe werkt resomeren?

Een uitvaart waarbij wordt gekozen voor resomeren is in beginsel niet anders dan een andere uitvaart.  Het verschil zit hem in de laatste stap: in plaats van dat het lichaam wordt begraven of gecremeerd, wordt bij resomeren het lichaam ontbonden door middel van alkalische hydrolyse.  Wat er overblijft na een resomatie-proces is een wit poeder.  Dit wit poeder is restant van de botten van de overledene en kan bewaard worden in een urne zoals bij een klassieke crematie.

Bron: gva.be – eigen redactie

Gerelateerde onderwerpen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button