In Nederland zou het wel eens kunnen dat het resomeren wordt goedgekeurd door de bevoegde instanties. Toch ziet niet iedereen in of resomeren nodig is, naast begraven of cremeren. In Amerika daarentegen keurt de ene staat na de andere het resomeren goed. Contacten van onze redactie laten weten hoe de markt van het resomeren groeit. Joe Wilson deelt elke levering van toestellen die het resomeren mogelijk maken.
Amerikaans Marktleider
Joe Wilson van Bio-Response Solutions, Inc. heeft meer dan 40 jaar ervaring achter de rug als het gaat om het resomeren, water-cremeren of alkalische hydrolyse. Ondertussen is zijn bedrijf Amerikaans marktleider. Zeer inspirerend te zien hoe de uitvaartmarkt inspeelt op het resomeren, dat volgens velen veel milieuvriendelijker is dan het klassieke cremeren.
In Nederland daarentegen laaien discussies op en wordt er zelfs in de bijbel gekeken of er iets tegen resomeren of cremeren genoteerd staat. Het resomeren zou door de consument niet meteen gekozen worden. Dat pad heeft het cremeren ook afgelegd en vandaag kiezen in Vlaanderen, de meeste mensen voor het cremeren.
Resomeren zal pas kunnen groeien wanneer de optie wordt toegelaten
Een nieuwe keuze zal pas gekozen kunnen worden als het beschikbaar is. Dit is moeilijk te schatten wanneer de consument de keuze nog niet heeft. Het zal moeten groeien. Hierin zal ook de uitvaartsector een belangrijke rol spelen, om duidelijk te maken hoe het resomeren in elkaar zit en wat de verschillen zijn met het klassieke cremeren. Voordelen zijn er in elk geval, zeker in tijden wanneer het milieu een heel belangrijke rol speelt in onze maatschappij.
Resomeren is minder hard voor het lichaam van de overledene
Waarom zou de uitvaartsector dan geen nieuwe milieuvriendelijke optie mogen hebben? Zou de consument geen duidelijke stem kunnen geven aan het resomeren, wanneer men weet dat het milieuvriendelijker is en minder hard voor het lichaam van de overleden? Want het cremeren is het letterlijk verbranden van een lichaam en het resomeren is het ‘verwateren’ van een lichaam. Het resultaat blijft hetzelfde.
Het kabinet van Nederland staat er in elk geval voor open, dat Nederland er een duurzame optie bij zou krijgen naast cremeren en begraven. Ook ons Brussels gewest staat er voor open. De vraag is waarom Vlaanderen zo lang achterop hinkt? Het Brussels gewest keurt zelfs composteren goed, van een hele milieuvriendelijke stap gesproken.
De uitvaartsector is klaar voor duurzame oplossingen
Vroeg of laat zal ook de uitvaartsector de stap zetten richting duurzame oplossingen voor de consument. Het milieu is meer dan ooit een hot topic.
In Nederland zou de consument geen bezwaar hebben tegen het resomeren. Daarnaast zou de consument ook sneller moeten kunnen beschikken over de asurne van de overledene. Vandaag moet men 4 weken wachten. In België beschikt men meteen over de as na crematie.