BegraafplaatsenNieuws

Onkruid op begraafplaatsen: Kapelle-op-den-Bos pakt het anders aan

Kapelle-op-den-Bos is een gemeente in de provincie Vlaams-Brabant waar onkruid op begraafplaatsen een toenemend probleem was. De traditionele manier van onkruidbestrijding met chemische middelen was niet meer toegestaan en de gemeente zocht naar alternatieve oplossingen om de begraafplaatsen netjes te houden.

Plaatsen van schapen

Het gebruik van warm water als alternatief voor chemische middelen is al langer bekend, maar Kapelle-op-den-Bos ging nog een stapje verder. In samenwerking met het bedrijf Greenlab werd er geëxperimenteerd met het plaatsen van schapen op de begraafplaatsen. Het idee hierachter is dat de schapen het gras kort houden en zo ook het onkruid bestrijden.  Dit gebeurt eveneens op de begraafplaats Schoonselhof in Antwerpen.

Het experiment bleek succesvol en de schapen zijn nu permanent aanwezig op de begraafplaatsen in Kapelle-op-den-Bos. Niet alleen zorgen ze voor natuurlijke onkruidbestrijding, ze dragen ook bij aan een groene en rustgevende sfeer op de begraafplaats.

Duurzaamheidsbeleid

De keuze voor schapen heeft ook nog andere voordelen. Zo zijn ze milieuvriendelijk omdat ze geen CO2 uitstoten zoals machines dat wel doen. Daarnaast passen ze goed binnen het duurzaamheidsbeleid van de gemeente.

Natuurlijke onkruidbestrijding past binnen een bredere trend waarbij steeds meer gemeenten en organisaties kiezen voor duurzame oplossingen. Naast het verminderen van de CO2-uitstoot, levert dit ook vaak een kostenbesparing op. Een win-win situatie dus.

Kapelle-op-den-Bos bewijst dat duurzame onkruidbestrijding niet alleen mogelijk is, maar ook succesvol kan zijn. Het plaatsen van schapen op begraafplaatsen lijkt misschien een ongebruikelijke keuze, maar biedt tal van voordelen die passen binnen de visie van een duurzame gemeente.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button