Ethisch groen licht voor “Resomeren” (video)
Het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek heeft geen bezwaar bij het mogelijk maken van resomeren als extra manier van lijkbezorgen. Begraven en cremeren zijn vandaag de mogelijkheden. Mogelijks komt daar straks het resomeren bij. Het advies van het Comité komt erop vraag van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD).
Bart Somers vroeg in september aan het adviescomité om zich te buigen over de ethische aspecten van resomatie en humusatie (of composteren), om die eventueel toe te laten als alternatieve wijzen van lijkbezorging. Het Comité ziet alvast geen problemen in resomatie, ook wel aquamatie, bio-crematie of water-crematie genoemd. Hierbij wordt het lichaam in een stalen drukvat geplaatst dat gevuld is met water en kalium- en/of natriumhydroxyde. Het vat wordt onder druk gezet en het water wordt verwarmd tot 100 à 150 graden Celsius. Na twee tot tien uur zijn de organische stoffen van het lichaam opgelost. De vloeistof kan worden afgevoerd via het riool, of bijvoorbeeld in een “gedenkvijver” gegoten worden. De beenderresten kunnen worden (zoals bij crematie) vermalen en meegegeven in een urne aan de nabestaanden.
Hoe werkt resomeren?
Bekijk onderstaande reportage, beelden kunnen door sommigen wel als schokkend ervaren worden.
(lees verder onder de video)
“Resomatie staat technologisch op punt en doorstaat de toetsing met het ethisch kader dat hier wordt gebruikt”, zegt het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek in zijn advies. “Op verschillende punten, onder meer milieu-impact, steekt resomatie zelfs gunstig af tegenover crematie en begraven.” Het comité wijst er ook op dat resomatie net als crematie “tegemoet kan komen aan de ruimteproblematiek die de klassieke begrafenismethode met zich meebrengt”.
Bron: eigen redactie, vrt nieuwsdienst, video: youtube.com
Foto: wikipedia.com