BegraafplaatsenNieuws

Vergroening op de begraafplaatsen van Bertem gaat van start

Vanaf maart zullen de hagen op de begraafplaatsen door de gemeente worden weggehaald. Daarnaast zullen ook de ruimtes tussen de graven groener worden gemaakt. Hierdoor ontstaan er meer open ruimtes op de begraafplaats, waardoor er in de toekomst troostplekken kunnen worden gecreëerd.

De gemeente zal waar nodig de verharding behouden, maar waar mogelijk ontharden. In plaats van steentjes zullen grasvelden worden aangelegd, wat zal bijdragen aan een veiligere omgeving en minder schade. Het onderhoud van begraafplaatsen kan namelijk arbeiders verwonden en vazen op graven beschadigen. Bovendien wordt het voor nabestaanden gemakkelijker om graven te onderhouden. De nieuwe grasmatten zullen netjes worden verzorgd door begraafplaatsmedewerkers, waardoor het uitzicht aantrekkelijker wordt. Op een later moment zal ook aandacht worden besteed aan de graven zelf.

De gemeente heeft enkele verzoeken met betrekking tot het gebruik van de begraafplaats. Het is belangrijk om de ruimte tussen de grafstenen vrij te houden en geen planten of andere voorwerpen tussen de stenen te plaatsen. Bovendien mogen er geen objecten hoger dan 20 centimeter op de grafstenen worden geplaatst. Ook vraagt de gemeente om niets op of voor de columbaria te plaatsen.

Tijdens de eerste drie weken na een begrafenis of bijzetting, evenals tijdens Allerheiligen, zijn er uitzonderingen op de normale regels voor het plaatsen van bloemen op graven, urnenvelden, columbariums en strooiweiden. Speciale haken worden ook geïnstalleerd op begraafplaatsen tijdens Allerheiligen, zodat bloempotten stevig in de grond kunnen worden vastgezet.

De gemeente zal op elke begraafplaats duidelijk aangeven wanneer ze van plan zijn om elk blok te vergroenen. Nabestaanden worden echter verzocht om zelf eventuele beplanting of ander materiaal buiten de aangewezen ruimte te verwijderen. Wat niet wordt verwijderd, zal worden weggehaald.

Er zijn ook andere wijzigingen. Vanaf nu mogen er maximaal twee personen worden begraven in één perceel. Voor concessies die vóór 1 januari 2024 zijn aangegaan, zal de gemeente een overgangsmaatregel treffen. Als het technisch mogelijk is, kan er een extra urne worden begraven in een perceel waar al twee personen begraven zijn. U moet echter wel vóór 31 december 2024 een schriftelijke aanvraag indienen.

Voor concessies die vanaf 1 januari 2024 worden aangevraagd, geldt dat deze per perceel worden toegekend voor maximaal twee personen en voor een termijn van 30 jaar. Op schriftelijk verzoek kan deze concessie vóór het verstrijken van de oorspronkelijke termijn met 15 jaar worden verlengd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst burgerzaken via telefoonnummer 016 49 99 99 of via burgerzaken@bertem.be.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button