Geen hostie als je niet betaalt
Geen hostie meer als je niet betaalt in Duitsland
Geen hostie meer als je geen kerkbelasting meer betaalt in Duitsland. Dat staat in een decreet van de Duitse Bisschoppenconferentie. De bisschoppen zijn gealarmeerd door het aantal katholieken dat door de recente Duitse pedofilieschandalen de kerk de rug heeft toegekeerd en willen met het decreet het tij keren.
Alle Duitsers die officieel geregistreerd zijn als katholieken, protestanten of joden betalen een bijkomende religieuze belasting van 8-9 procent. Het gebruik gaat terug tot de 19e eeuw als compensatie voor de nationalisatie van religieuze eigendommen.
Iedereen die nu uit de kerk stapt en de kerkbelasting niet langer wil betalen, krijgt de sacramenten van de eucharistie, het vormsel of de ziekenzalving niet meer – tenzij ze in levensgevaar verkeren. Ze mogen ook geen peter of meter meer worden van een katholiek kind, of werken voor de kerk, haar scholen en ziekenhuizen. De beslissing wordt door het Vaticaan ondersteund.
Trouwen en sterven
“Dit decreet maakt duidelijk dat men niet gedeeltelijk de kerk kan verlaten”, aldus de Duitse Bisschoppenconferentie. “Als iemand die uit de kerk is gestapt wil trouwen, moet hij toelating vragen aan de lokale religieuze autoriteiten”, staat ook in het decreet. “Voorwaarde is dat hij belooft gelovig te blijven en zijn kinderen op te voeden volgens het katholieke geloof.”
“Als de persoon die uit de kerk stapt geen berouw toont voor zijn dood, kan ook een religieuze begrafenis geweigerd worden”, gaat het decreet verder.
Verkeerd signaal
Duitsland bestaat uit zo’n 30 procent katholieken, maar in 2010 verlieten zo’n 181.000 Duitsers de kerk na een golf van pedofilieschandalen binnen de kerk.
De progressieve katholieke beweging ‘Wir sind Kirche’ (Wij zijn de kerk, nvdr) reageert kritisch. “In plaats van de oorzaken aan te pakken waarom mensen in groten getale uit de kerk stappen, is het bisschoppendecreet een dreigement van de kerk aan het volk. Het zal mensen niet motiveren om gelovig te blijven.”
25/9/2012 – bron: knack.be/belga/TE
©Uitvaartvlaanderen.be
Overname van onderwerp, tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.