Grafrust en concessies duren ze wel lang genoeg?
Grafrust en concessies duren ze wel lang genoeg?
De minimum grafrust en concessies, duren ze wel lang genoeg?
Al krijgen we veel vragen via e-mail toe, deze week kwam er een verhaal binnen van een persoon die schrijft dat het graf van moeder na 11 jaar wordt ontruimd. De vraagstelling en de vraagvorming was zeer pijnlijk wat normaal is wanneer men over deze onderwerpen praat. Zeker wanneer het om een dierbare overledene gaat zoals een moeder die jaren voor haar kinderen heeft gezorgd.
Het is zo dat de minimum grafduur of grafrust op de Vlaamse kerkhoven tien jaar duurt. De vraag is natuurlijk, is deze termijn niet te kort? Wanneer we de e-mails overlopen van de heer die met deze vragen naar ons toekomt, blijkt het dat men hem in tijden van verdriet niet de optie heeft aangegeven om een concessie te kopen. Ook wist de heer helemaal niets over het bestaan van concessies.
De gemeenten geven dezer dagen voldoende informatie, aan de ingangen van de begraafplaatsen, op hun website of in folders, over de opties en prijzen die ze aanbieden aan de inwoners van hun gemeente wanneer ze komen te overlijden. Toch stellen we ons de vraag; is de minimum grafrust niet te kort? Tien jaar voor een overlijden van uw dierbaren, is dat wel lang genoeg?
Uiteraard komt dat de vraag over de kost van een concessie, die kan per gemeente wel eens verschillen. Het is ook zo dat bij een overlijden, niet iedereen daarvoor het geld heeft om een concessie aan te gaan. Mensen die leven van het OCMW zullen daarvoor geen spaarcenten opzij hebben staan om over te gaan tot het aanschaffen van een concessie. Dan is er nog de optie crematie uiteraard, waarbij men de as van de overledene mee naar huis kan nemen.
Het onderwerp van de dood is misschien niet aangenaam om over te praten of over na te denken, toch is het al eens te moeite om uzelf daarin te informeren. Onze website bevat veel informatie, u kan hier in alle rust al uw informatie opdoen.
17/06/10
©Uitvaartvlaanderen.be