NieuwsOpmerkelijkVraag en Antwoord

Verbranden onze tanden tijdens een crematie?

Wanneer iemand overlijdt, wordt het lichaam meestal gecremeerd. Bij crematie wordt het lichaam verbrand en wat men terug krijgt is as in een urne. Het crematieproces kan twee uur duren. Het lichaam wordt eerst in een kist gelegd en vervolgens in de crematieruimte geplaatst. De kamer wordt dan verwarmd tot een temperatuur tussen 750 tot ca. 1100 graden Celsius.

Zodra de kamer de gewenste temperatuur heeft bereikt, wordt het lichaam snel door de vlammen opgenomen. Na ongeveer twee uur is het crematieproces voltooid en blijven alleen de botten van de persoon over. De botfragmenten worden in een urn gedaan en aan de familie van de overledene gegeven.

De urn kan worden begraven, thuis worden bewaard of worden uitgestrooid op een plek die belangrijk was voor de overledene (niet op openbare domeinen, tenzij de begraafplaats). Algemeen wordt aangenomen dat al het zachte weefsel van een persoon bij een crematie wegbrandt en er alleen botten overblijven. Dit is echter niet altijd het geval. Er zijn gevallen bekend waarbij tanden het crematieproces hebben overleefd en achteraf tussen de as zijn gevonden.

Waarom overleven tanden soms de crematie? Dat heeft alles te maken met hoe lang het lichaam is blootgesteld aan de hitte van de crematieruimte. Als een lichaam te kort in de kamer ligt, hebben sommige van de zachtere weefsels zoals huid en spieren niet genoeg tijd gehad om volledig weg te branden. Dit kan gebeuren als de temperatuur in de kamer niet heet genoeg is of als er niet genoeg tijd is voor een volledige verbranding. In deze gevallen is het mogelijk dat de tanden overleven, omdat ze harder zijn en beter bestand tegen hitte dan andere weefsels in het lichaam.

Er zijn ook gevallen bekend waarbij tandheelkundige implantaten of andere metalen voorwerpen in de mond de crematie hebben overleefd omdat zij de warmte wegleidden van de nabijgelegen tanden en kiezen, zodat deze niet volledig werden vernietigd. Hoewel het niet vaak voorkomt, is het onder bepaalde omstandigheden mogelijk dat tanden de crematie overleven.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button