Wie haalt de as op bij het crematorium?
Wie haalt de as op bij het crematorium?
De as wordt veelal opgehaald door de begrafenisondernemer. Waarom? Omdat de as een deel vormt van een afscheidsplechtigheid en deze een prominente plek heeft bij het afscheid nemen. De as moet misschien nog in een sierurne geplaatst worden door de begrafenisondernemer of in de strooiurne. Daarnaast moet de urne zeker aanwezig zijn bij het afscheid nemen en zou het erg zijn als de urne niet tijdig of helemaal niet aanwezig is bij het afscheid nemen.
Goede afspraken
Tenzij anders afgesproken haalt de begrafenisondernemer veelal de urne op. De begrafenisondernemer is voorzien om urnen op een juiste manier te vervoeren in zijn of haar wagen. Het kan dat de familie die de begrafenis heeft besteld, de urne ophaalt. Dat moet dan met het crematorium en de begrafenisondernemer duidelijk worden afgesproken, zodat er geen misverstanden zijn.
Niet overal dezelfde wetgeving
In ons land beschikt men na de crematie meteen over de urne. Bij onze noorderburen moet men minstens vier weken wachten voor men over de urne kan beschikken. Hoe komt dit? In Nederland wil men dat de nabestaanden goed nadenken over de asbestemming.
In Vlaanderen komen er twee dokters naar de overledene kijken
Daarnaast komt er bij overlijden in Nederland slechts één dokter aan te pas. In Vlaanderen komt er altijd een tweede controledokter naar het lichaam kijken voor dat de aangifte van overlijden kan plaatsvinden. Deze tweede dokter komt het natuurlijk overlijden bevestigen, zodat er zekerheid is over de natuurlijke dood. Indien er geen natuurlijke dood wordt vastgesteld, zal de procureur van het arrondissement de toelating tot crematie verlenen.