Archief

Wat is de minimum grafduur?

Wat is minimum grafduur?

Wat is de minimum of algemene grafduur en wat houdt het in?

minimum grafduurDe minimum grafduur is een grafrust, ongeacht voor een urne of kist, die tien jaar duurt. Althans in Vlaanderen. Minimum rust een urne of kist tien jaar op de begraafplaats. Dit kan gaan over een columbarium, urnenveld, grafkelder of graf in volle grond. Een andere benaming voor een minimum grafduur is een algemeen graf.

Wanneer men kiest voor een algemeen en in de volksmond “gratis” graf, mag men niet denken dat men dit graf na deze tien jaar alsnog kan verlengen. Neen. Er wordt op de begraafplaats een duidelijk verschil gevormd tussen graven die aangekocht of geconcedeerd zijn en graven die niet aangekocht zijn. Ook hier geldt weer de regel, ongeacht urne of kist.

Wat als ik de resten toch wil behouden na minimum grafduur?

Als men na de tien jaar algemene grafduur, de urne of kist toch wil behouden, de stoffelijke resten wil laten rusten, heeft de stad of gemeente het recht een concessie aan te rekenen. Dit gaat niet zonder andere financiële gevolgen. Veelal zal de urne of kist moeten worden overgeplaatst naar een nieuw graf, in de rij van de aangekochte graven. Ongeacht urne of kist.

Bij een urne is dit uiteraard vanzelfsprekend eenvoudig. Bij een klassieke begrafenis, is dit een ander verhaal. De grafkist moet worden ontgraven en worden herbegraven. Men kan zeggen: “waarom moet dit op deze manier, laat het toch rusten” Neen. De begraafplaats is duidelijk ingedeeld in vakken. Aangekocht of niet. Dit geldt zowel voor columbarium, urnenveld, grafkelder of gewoon graf.

Ontgraving na minimum grafduur kost geld

Buiten het verplaatsen en aankopen van de nieuwe grafconcessie, na het toch willen verlengen van een algemene grafduur, vragen bepaalde gemeenten of steden een ontgravingstaks. Let op, deze taksen kunnen hoog oplopen. Uiteraard heeft u voor het overplaatsen van een graf een begrafenisondernemer nodig die eventueel de resten in een nieuwe grafkist zal plaatsen. De personen, soms ook de begrafenisondernemer, die de ontgraving toepassen, kunnen een factuur opmaken.

De steenkapper kan een factuur maken voor het openen en verplaatsen van de grafsteen. Bevoegde instanties moeten de toestemming geven tot ontgraving. Hiervoor heeft u, om de papiermolen in gang te zetten, een begrafenisondernemer nodig. Al deze stappen (complex bij grafkist) kunnen kostelijk zijn. Onderschat de beslissing van het al dan niet aankopen tot grafconcessie bij overlijden niet.

19/06/2013 ©Uitvaartvlaanderen.be

Share/Bookmark

Overname van onderwerp, tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button