Uitvaartvlaanderen.be – Lezingen rond de dood door het KU Leuven
Lezingen rond de dood door het KU Leuven
Cyclus lezingen rond de thematiek “Omgaan met de dood: riten en religies”
De dood wordt vaak beschouwd als één van de laatste taboes van onze hedendaagse maatschappij. De ‘moderne’ mens draagt waarden zoals autonomie en zelfbeschikking hoog in het vaandel; de dood daarentegen is het onvermijdelijke obstakel dat die autonomie bedreigt. Daarom zijn vele rituelen bij de dood bedoeld om de overledene te helpen bij zijn/haar overgang van het leven op aarde naar een vermeend of verhoopt leven na de dood, waarvan niemand weet wat er precies verwacht kan worden. Deze rituelen helpen ons onze emoties te kanaliseren en ze een plaats te geven.
Grote rituelen in de wereldgodsdiensten
Prof. Dr. Bert Broeckaert, Faculteit Godgeleerdheid K.U.Leuven
In zijn lezing gaat Prof. Bert Broeckaert dieper in op de wijze waarop wereldreligies een aantal belangrijke levensmomenten ritueel omkleden. Doorheen zijn uiteenzetting toont hij aan hoe deze grote rituelen én inspirerend werken, én ook de eigen inspiratie tonen van elke traditie. Hij focust hierbij op rituelen rond geboorte, huwelijk en dood in jodendom, christendom, islam, hindoeïsme, boeddhisme en sikhisme en staat vooral stil bij de beleving van deze rituelen, door de genoemde tradities, in Vlaanderen.
De Agenda:
Kortrijk en Brugge op 30 september 2010
De spanning tussen ritueel en sacrament
Prof. Dr. Joris Geldhof, Faculteit Godgeleerdheid K.U.Leuven
Er is een groeiende gevoeligheid voor het feit dat de mens niet louter een rationeel of een emotioneel wezen is, maar ook een ritueel wezen. Belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen in het leven worden ritueel ingekleurd. Ze verlopen volgens een herkenbaar patroon en zijn sterk symbolisch geladen.
Elke godsdienst is zich steeds diep van deze realiteit bewust geweest, ook – en niet het minst – het christendom. Toch vallen rituelen niet automatisch samen met de liturgie en de viering van de sacramenten. In deze lezing vertrekken we van de spanning tussen rituelen en sacramenten, niet om ze op te lossen, maar om de fundamentele betekenis van de christelijke liturgie te verhelderen.
Kortrijk en Brugge op 7 oktober 2010
Kunnen wij nog rouwen? Historische reflecties bij onze omgang met de dood
Dr. Jan Bleyen, Subfaculteit Geschiedenis
In zijn bijdrage zal historicus Jan Bleyen de volgende vraag stellen: ‘Kunnen wij nog rouwen?’ Hoewel velen geneigd zijn deze vraag negatief te beantwoorden, zal Bleyen geen pessimistisch verhaal brengen. Hij stelt dat de rituelen van de dood niet zozeer verarmd en verdwenen, maar veeleer veranderd en verhuisd zijn. Het hangt er evenwel van af met welke bril we naar de geschiedenis van dood en rouwen willen kijken. Welke definities geven we bijvoorbeeld aan de concepten ‘taboe’, ‘dood’, en ‘ritueel’? In zijn voordracht zal Jan Bleyen eerst bij deze concepten stilstaan. Vervolgens zal hij tonen hoe in de loop van de voorbije halve eeuw onze opvattingen en praktijken grondig gewijzigd zijn. Naast illustraties van bidprentjes, foto’s en andere voorbeelden, zal er ruim plaats zijn voor discussie.
Kortrijk en Brugge op 14 oktober 2010
Sterven, theologisch en pastoraal bekeken
E.H. Joris Polfliet, Interdiocesane Commissie voor Liturgische Zielzorg en Geert D’hondt, Uitvaartzorg D’hondt Oudenaarde ; Zingem en Bart Pieters, parochieassistent decanaat Kortrijk
Tijdens deze laatste sessie nemen begrafenisondernemer D’hondt en theoloog Polfliet het woord om “sterven” theologisch en pastoraal te benaderen. Bart Pieters modereert.
Praktische informatie:
De lezingen vinden plaats op twee locaties: Brugge en Kortijk
Brugge: 30 september, 7, 14 en 21 oktober
Kortrijk: 23 en 30 september, 7 en 14 oktober
Locatie Brugge: Grootseminarie, Potterierei 72, 8000 Brugge
Locatie Kortrijk: K.U. Leuven Campus Kortrijk, E. Sabbelaan 53, 8500 Kortrijk
Extra info: telkens op donderdag van 19.30 tot 21.30u. Er is een korte pauze voorzien evenals een afsluitend drankje.
Inschrijving: u kunt zich inschrijven door het inschrijvingsformulier terug te mailen vóór 19 september 2010 en door overschrijving van 30 euro voor de volledige reeks op rek. 285-0213329-55 van het Postuniversitair Centrum, met vermelding van 400/0004/80490.
Wenst u zich voor één aparte avond in te schrijven, dan betaalt u 8 euro per sessie. Gelieve dit duidelijk te vermelden.
Inschrijven en informatiefolder: klik hier
bron: KU-Leuven-Kortijk
Overname van onderwerp, tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.
©Uitvaartvlaanderen.be