Mechelen krijgt natuurbegraafplaats
Stad Mechelen heeft een deel van haar begraafplaats als natuurbegraafplaats ingericht. Vanaf 1 juni zal het mogelijk zijn om crematie-as zonder of in een biologisch afbreekbare urne te begraven. De stad komt daarmee tegemoet aan de toenemende vraag naar meer ecologische gedenkvormen.
De stadsdiensten realiseerden de natuurbegraafplaats de voorbije maanden door 270 m² asfalt te verwijderen, twee toegangspoorten te plaatsen, een afscheidsruimte te realiseren en het aanplanten van extra bomen en struiken. Er komen ook nog zitbanken, insectenhotels en een informatiebord. De natuurbegraafplaats bestaat verder uit een bosgedeelte met grasveld en is in totaal ca 3000 m² groot.
De natuurbegraafplaats moet een alternatief bieden voor de thuisbewaring van de urne, verstrooiing op zee of voor het urnenveld, columbarium of de strooiweide op de begraafplaats zelf. “Mensen hechten steeds meer belang aan een eigen invulling van hoe zij willen begraven worden,” stelt schepen voor burgerzaken Vicky Vanmarcke. “Een laatste rustplaats in de natuur komt hieraan tegemoet.”
Dierbaren
Het verstrooien van de as of het begraven van overledenen in een natuurlijk omhulsel is door de beperkte oppervlakte van de natuurbegraafplaats niet toegelaten. De teraardebestelling gebeurt in een urne uit biologisch afbreekbare materialen of zonder urne op een via gps-coördinaten exact bepaalde plaats. Op een speciaal daarvoor voorziene plek kunnen nabestaanden een gedenkplaatje laten aanbrengen. De natuurbegraafplaats zelf is niet vrij toegankelijk, enkel via wandelpaden.
De stad voorziet een bedrag van 4500 euro om de natuurbegraafplaats te ontwerpen, in te richten en te onderhouden. “De redenen waarom mensen hun dierbaren hier willen begraven zijn uiteenlopend,” aldus schepen Vanmarcke. “Sommige Mechelaars handelen vanuit een toegenomen aandacht voor duurzaamheid en klimaat, anderen hechten veel belang aan een natuurlijk kader om hun overledenen te gedenken. De kringloopgedachte en het zo weinig mogelijk verstoren van de natuur staan hier dan ook centraal. Maar ook het feit dat de begraving permanent is, kan een beweegreden zijn.”
Begraafplaats
Patrick Princen, schepen van natuur- en groenbeheer, is tevreden dat de natuurbegraafplaats er komt. “Wat is er mooier dan na je dood terug één te worden met de natuur. Te rusten in de nabijheid van een boom of een bijenvriendelijk grasperk. In het verleden waren begraafplaatsen vaak vooral versteend met een kale aanblik. Stelselmatig werd dit omgevormd naar een groen gebied. We trekken hier de lijn van ontharding en vergroening van elders door, en maken zo ook van onze laatste rustplaats een ode aan het leven. Bovendien proberen we als stad mensen zoveel mogelijk te stimuleren om duurzaam te leven en werken we de drempels weg die dat verhinderen.
Met de aanleg van een natuurbegraafplaats geven we mensen zo ook de optie om na hun overlijden duurzame keuzes te maken.” Het idee voor een natuurbegraafplaats ontstond vier jaar geleden tijdens het project De Grond der Dingen. Mechelaars werden toen uitgenodigd om na te denken over ideeën die de toekomstige stad vorm konden geven. De stad engageerde zich om een selectie van deze ideeën op een oppervlakte van 20.000 m² ook effectief te realiseren. “De natuurbegraafplaats, een idee van Mechelaar Guido Verlinden, kwam naar voor als een breed gedragen en voor veel Mechelaars relevant project dat wij dan ook graag ondersteunen”, aldus Vanmarcke.